A chorizo kolbászt apróra vágjuk vagy ledaráljuk, majd összekeverjük a darált marhahússal egy nagy tálban.
A chorizo minőségétől függően érdemes kóstolni, mert némelyik nagyon sós lehet. Ezt figyelembe véve adagoljuk a sót a többi hozzávalóhoz.
A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd hozzáadjuk a húshoz. Beleütjük a tojást, hozzákeverjük a zsemlemorzsát, a sót, a fekete borsot és a füstölt pirospaprikát. Az egészet alaposan összedolgozzuk.
A zsemlemorzsa mennyiségétől függ a húspogácsa állaga. Ha túl lágy a massza, adjunk hozzá még egy kevés zsemlemorzsát. Ne dolgozzuk túl, mert a húspogácsa kemény lesz.
A masszából négy egyforma húspogácsát formázunk. Kissé lapítsuk meg őket, hogy sütés közben ne zsugorodjanak össze túlságosan.
A pogácsák formázásakor nedvesítsük be a kezünket, így nem fog ráragadni a hús. A közepükbe nyomjunk egy kis mélyedést, hogy sütés közben egyenletesebbek maradjanak.
Egy serpenyőt vagy grillt közepes-magas hőfokra hevítünk, majd kevés olajon a húspogácsákat oldalanként 4-5 percig sütjük, amíg szép barnára pirulnak és teljesen átsülnek.
Ne nyomkodjuk a húspogácsákat sütés közben, mert elveszítik a nedvességtartalmukat és szárazak lesznek. Ha grillen sütjük, használjunk grill lapot, hogy ne essen le a darált hús.
Az utolsó percben minden húspogácsára egy szelet cheddar sajtot helyezünk, és lefedve hagyjuk ráolvadni.
Ha nincs fedőnk a serpenyőhöz, tegyünk rá egy alufóliát, hogy a sajt gyorsabban megolvadjon.
A hamburger zsemléket kettévágjuk, és a vágott felületüket száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
A zsemlék pirítása segít, hogy ne ázzanak el a szaftos húspogácsától és a szószoktól.
Az alsó zsemlére egy kevés majonézt és dijoni mustárt kenünk, ráhelyezzük a salátalevelet, majd a sajtolvasztott húspogácsát. Erre jön a vékony szeletekre vágott paradicsom, végül a zsemle teteje.
A hamburger összeállításánál figyeljünk a sorrendre, hogy a szaftos hozzávalók ne áztassák el a zsemlét. A saláta és a majonéz védőréteget képez.
Az elkészült hamburgert azonnal tálaljuk, sült krumplival vagy más körettel kínálhatjuk.
A hamburgert érdemes egy papírba csomagolni, hogy könnyebben lehessen fogyasztani és ne folyjon szét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.