Készítsd el a tésztát: keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt. Fokozatosan öntsd hozzá a vizet, miközben gyúrod, míg sima, rugalmas tésztát kapsz. Fóliába csomagolva pihentesd a hűtőben 30 percig.
A tésztát ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz. A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Közben készítsd el a tölteléket. A chorizo kolbászt vágd kis kockákra, vagy ha puhább típus, húzd le a bőrét és morzsold össze. A hagymát, fokhagymát és paprikát aprítsd fel.
Ha a chorizo túl zsíros, sütés előtt öntsd le róla a felesleges zsírt.
Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát 2-3 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát és a chorizót, és pirítsd együtt 4-5 percig. Ezután add hozzá a paprikát, füstölt paprikát és borsot, és süsd további 4-5 percig. Végül keverd hozzá a reszelt sajtot, és hagyd a tölteléket langyosra hűlni.
A füstölt paprika adja az empanada jellegzetes ízét, ne hagyd ki! A sajtot a legvégén keverd bele, hogy ne olvadjon meg teljesen.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle kb. 10–12 cm átmérőjű köröket. Mindegyik közepébe tegyél egy evőkanálnyi chorizós tölteléket.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon. A köröket pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral is kiszaggathatod.
Hajtsd félbe a tésztát, és nyomd össze a széleit villával vagy készíts hullámos zárást, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
A széleket alaposan nyomd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. A villával való lenyomás nem csak praktikus, de dekoratív is.
Tedd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. Ha szeretnéd, kenheted a tetejüket kevés olajjal vagy növényi tejjel a szép szín érdekében.
A tojással való lekenés még szebb, fényesebb színt ad az empanadának.
Süsd előmelegített sütőben 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek. Figyeld, hogy ne száradjanak ki – akkor jó, ha kívül ropogós, belül szaftos marad.
Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Pihentesd pár percig, majd melegen tálald. Önmagában is finom, de jól illik hozzá paradicsomos mártogatós vagy friss saláta.
Készíthetsz mellé egy egyszerű fokhagymás-tejfölös mártogatóst is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.