Citromos-diós linzer tálalva

Citromos-diós linzer

A citromos-diós linzer egy hagyományos, mégis különleges sütemény, amelyet a magyar konyha klasszikusai ihlettek. A dió és a citrom tökéletes harmóniája teszi ezt az édességet ellenállhatatlanná. Ideális választás ünnepi alkalmakra vagy egy finom délutáni teázáshoz. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted ezt az omlós és ínycsiklandó linzert, amely biztosan mindenkit lenyűgöz.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 57 perc
310 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
250 g Liszt
100 g Darált dió
100 g Porcukor
150 g Vaj
1 db Citromhéj
2 ek. Citromlé
1 db Tojás
1 cs. Vaníliás cukor
150 g Citromlekvár
1 tk. Sütőpor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, a darált diót, a porcukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot egy nagy tálban.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    2

    Add hozzá a hideg vajat, és morzsold el a keverékben, amíg homogén állagot kapsz.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a kezed melegétől. Ha túl meleg a vaj, a tészta ragacsos lesz.

    3

    Reszeld hozzá a citromhéjat, add hozzá a citromlevet és a tojást, majd gyúrd össze a tésztát.

    A citromhéjat csak a sárga részéből reszeld, a fehér rész keserű lehet. A tésztát ne gyúrd túl, csak amíg összeáll, különben kemény lesz a linzer.

    4

    Csomagold a tésztát fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre pihenni.

    A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható lesz, és nem fog zsugorodni sütés közben. Ha van rá idő, akár hosszabb ideig is hűtheted.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőt előmelegítve biztosítod, hogy a linzerek egyenletesen süljenek meg. A sütőpapír megakadályozza, hogy a linzerek leragadjanak a tepsire.

    6

    Nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, majd szaggass belőle kör alakú formákat. Minden második korong közepére vágj ki egy kisebb kört.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. A kiszaggatott formákat óvatosan helyezd a tepsire, mert könnyen szakadnak.

    7

    Helyezd a korongokat a tepsire, és süsd őket 10-12 percig, amíg világos aranybarnára sülnek.

    Figyeld a linzereket sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Akkor jók, ha a széleik enyhén aranybarnák.

    8

    Hagyd a linzereket teljesen kihűlni, majd ragaszd össze egy sima és egy lyukas korongot citromlekvárral.

    A linzereket teljesen hűtsd ki, mielőtt összeragasztod őket, különben a lekvár megolvad. Használj jó minőségű, sűrű citromlekvárt.