Citromos-mézes torta friss citrommázzal

Citromos-mézes torta

A citromos-mézes torta egyszerre édes és frissítő, ami tökéletes desszert bármilyen alkalomra. A méz természetes édessége és a citrom frissessége remek harmóniát alkot ebben az egyszerűen elkészíthető tortában. A recept különösen népszerűvé vált a mediterrán és európai konyhákban, ahol a citromos édességek gyakran szerepelnek az étkezések végén.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
1 cs. Sütőpor
1 csipet
150 g Vaj
120 ml Méz
100 g Cukor
2 db Tojás
1 db Citromhéj (reszelt)
50 ml Citromlé
120 ml Tej
100 g Porcukor
2 ek. Citromlé (a mázhoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazz ki egy 22 cm-es tortaformát. Helyezz sütőpapírt az aljára, hogy ne ragadjon le a torta.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos, hogy a tészta egyenletesen süljön meg. A sütőpapír használata megkönnyíti a torta kivételét a formából.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Ez lesz az alap száraz keveréked.

    A száraz hozzávalók összekeverésével biztosítod, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon, így a torta egyenletesen fog megemelkedni.

    3

    Egy másik tálban verd habosra a vajat a cukorral. Add hozzá a mézet, majd egyenként keverd bele a tojásokat.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben habosítható. A tojásokat egyenként add hozzá, és alaposan keverd el mindegyiket, mielőtt a következőt hozzáadnád.

    4

    Reszeld bele a citrom héját, és add hozzá a citromlevet. Ezzel biztosítod a friss, citrusos ízt.

    A citrom héját csak a sárga részéből reszeld, mert a fehér része keserű lehet. A citromlevet szűrd át, hogy ne kerüljenek bele magok.

    5

    Fokozatosan add hozzá a száraz keveréket és a tejet váltakozva, miközben folyamatosan kevered. Győződj meg róla, hogy sima tésztát kapsz.

    A száraz és nedves hozzávalókat váltakozva add hozzá, kezdve és befejezve a szárazzal. Ez segít elkerülni a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll.

    6

    Öntsd a tésztát az előkészített tortaformába, és süsd 180 °C-on 35-40 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a torta elkészült-e.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a tortára. Ha a teteje nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával. A tűpróbát a torta közepén végezd el.

    7

    Amíg a torta hűl, készítsd el a mázat: keverd össze a porcukrot és a citromlevet, hogy sima, folyékony mázat kapj.

    A mázhoz használt porcukor legyen átszitálva, hogy ne legyenek benne csomók. A citromlevet fokozatosan add hozzá, hogy a máz ne legyen túl híg.

    8

    Amikor a torta kihűlt, öntsd rá a mázat, és egy spatulával egyenletesen oszlasd el. Hagyd megdermedni a mázat, mielőtt szeleteled.

    A tortát teljesen hűtsd ki, mielőtt a mázat ráöntöd, különben a máz lefolyik. A máz dermedése eltarthat egy ideig, ezért légy türelmes.