A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a torta leragadjon, és megkönnyíti a kivételt. Ha nincs sütőpapírod, kivajazhatod és lisztezheted a formát.
A darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen, hogy szilárd alapot kapjunk.
A kekszalaphoz használhatsz bármilyen édes kekszet. Fontos, hogy a vajat teljesen olvaszd meg, és egyenletesen keverd el a keksszel.
A túrót egy nagy tálba tesszük, és villával áttörjük, hogy krémesebb állagot kapjunk.
Használhatsz krémes állagú túrót is, de ha szemcsésebb, akkor szitán is áttörheted a krémesebb végeredményért.
Hozzáadjuk a tejfölt, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, valamint a reszelt citromhéjat és a kifacsart citromlevet, majd alaposan összekeverjük.
A citromhéjat csak a sárga részéből reszeljük le, mert a fehér része keserű lehet.
A tojásokat egyesével hozzáadjuk a túrós keverékhez, majd simára keverjük, hogy a töltelék lágy és homogén legyen.
Fontos, hogy a tojásokat egyesével keverjük hozzá, hogy a töltelék ne legyen csomós.
A keményítőt egy kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd ezt is hozzáadjuk a masszához, hogy sütés után a torta szépen megdermedjen.
A keményítő segít a torta stabilizálásában. Fontos, hogy csomómentesre keverjük, mielőtt a masszához adjuk.
A túrós tölteléket egyenletesen a kekszalapra öntjük, majd az előmelegített sütőbe helyezzük.
A tortaformát óvatosan ütögessük a pulthoz, hogy a töltelék egyenletesen elterüljön, és a légbuborékok távozzanak.
A tortát 180°C-on kb. 45 percig sütjük, amíg a teteje enyhén aranybarnára sül, de a közepe még kissé remegős marad.
Ha a torta teteje túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával. A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.
A hűtés elengedhetetlen, hogy a torta szépen szeletelhető legyen és az ízek összeérjenek. Ne próbáljuk meg melegen szeletelni!
Szeletelve tálaljuk, friss citromszeletekkel vagy porcukorral díszítve.
A tortát tálalás előtt érdemes legalább 2 órát hűteni, hogy az ízek összeérjenek és a torta könnyebben szeletelhető legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.