Citromos túrótorta tálalva

Citromos túrótorta

A citromos túrótorta egy frissítő és könnyed desszert, amely tökéletes választás melegebb napokra vagy ünnepi alkalmakra. A túró és a citrom párosítása harmonikus, hiszen a túró krémessége és a citrom savanykás frissessége tökéletes egyensúlyt alkot. Ez a recept nemcsak egyszerű, de látványos is, így kezdők számára is könnyen elkészíthető. A kekszes alap ropogós textúrát ad a tortának, míg a túrós réteg lágy és selymes. A recept generációkon át öröklődött, és a mai napig sok családi asztalon megjelenik. Ha egy gyors, de elegáns süteményt keresel, ez a túrótorta biztos siker lesz!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Darált keksz
100 g Vaj
500 g Túró
200 g Tejföl
120 g Kristálycukor
3 db Tojás
2 db Citrom
1 cs. Vaníliás cukor
2 ek. Keményítő

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a torta leragadjon, és megkönnyíti a kivételt. Ha nincs sütőpapírod, kivajazhatod és lisztezheted a formát.

    2

    A darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen, hogy szilárd alapot kapjunk.

    A kekszalaphoz használhatsz bármilyen édes kekszet. Fontos, hogy a vajat teljesen olvaszd meg, és egyenletesen keverd el a keksszel.

    3

    A túrót egy nagy tálba tesszük, és villával áttörjük, hogy krémesebb állagot kapjunk.

    Használhatsz krémes állagú túrót is, de ha szemcsésebb, akkor szitán is áttörheted a krémesebb végeredményért.

    4

    Hozzáadjuk a tejfölt, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, valamint a reszelt citromhéjat és a kifacsart citromlevet, majd alaposan összekeverjük.

    A citromhéjat csak a sárga részéből reszeljük le, mert a fehér része keserű lehet.

    5

    A tojásokat egyesével hozzáadjuk a túrós keverékhez, majd simára keverjük, hogy a töltelék lágy és homogén legyen.

    Fontos, hogy a tojásokat egyesével keverjük hozzá, hogy a töltelék ne legyen csomós.

    6

    A keményítőt egy kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd ezt is hozzáadjuk a masszához, hogy sütés után a torta szépen megdermedjen.

    A keményítő segít a torta stabilizálásában. Fontos, hogy csomómentesre keverjük, mielőtt a masszához adjuk.

    7

    A túrós tölteléket egyenletesen a kekszalapra öntjük, majd az előmelegített sütőbe helyezzük.

    A tortaformát óvatosan ütögessük a pulthoz, hogy a töltelék egyenletesen elterüljön, és a légbuborékok távozzanak.

    8

    A tortát 180°C-on kb. 45 percig sütjük, amíg a teteje enyhén aranybarnára sül, de a közepe még kissé remegős marad.

    Ha a torta teteje túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával. A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni.

    9

    A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.

    A hűtés elengedhetetlen, hogy a torta szépen szeletelhető legyen és az ízek összeérjenek. Ne próbáljuk meg melegen szeletelni!

    10

    Szeletelve tálaljuk, friss citromszeletekkel vagy porcukorral díszítve.

    A tortát tálalás előtt érdemes legalább 2 órát hűteni, hogy az ízek összeérjenek és a torta könnyebben szeletelhető legyen.