Coffee Doughnut tálalva kávés cukormázzal

Coffee Doughnut

A Coffee Doughnut az egyik legnépszerűbb ízesített fánk az Egyesült Államokban, amelyet kifejezetten a kávé szerelmeseinek alkottak meg. A kávé aromája tökéletesen kiegészíti a puha, édes tésztát, így tökéletes reggeli vagy délutáni édességként szolgál. A modern kávézókban egyre gyakrabban találkozunk kávéval ízesített süteményekkel, és ez a fánk pontosan ezt a trendet követi. Ha szereted a kávé intenzív, gazdag ízét, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 1 óra 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra 20 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Kristálycukor
7 g Száraz élesztő
1 csipet
200 ml Meleg tej
2 db Tojás
50 g Vaj
1 tk. Vaníliakivonat
2 tk. Instant kávépor
120 g Porcukor
100 ml Tejszín
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.

    Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a fánkok nem fognak megkelni.

    2

    A meleg tejben oldd fel az instant kávéport, majd add hozzá a tojásokat és a vaníliakivonatot.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megölheti az élesztőt.

    3

    Öntsd a kávés tejet a lisztes keverékhez, és kezd el összedolgozni a tésztát.

    A kávés tejet lassan adagold, hogy a tészta ne legyen túl lágy.

    4

    Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A vajat ne öntsd a tésztához egyszerre, hanem fokozatosan adagold, hogy a tészta megfelelően felszívja.

    5

    Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen, huzattól védve keleszd. A sütőt is előmelegítheted alacsony hőfokon, majd kikapcsolhatod, és a sütőbe teheted a tésztát kelni.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy fánk kiszúróval vágj belőle köröket.

    Ha nincs fánk kiszúród, használhatsz két különböző méretű poharat vagy sütikiszúrót.

    7

    Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.

    Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül gyorsan megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, a fánkok túl sok olajat szívnak magukba.

    8

    Süsd a fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek. Ne zsúfold tele az edényt, hogy az olaj hőmérséklete ne csökkenjen.

    Ha túl sok fánkot teszel egyszerre az olajba, az olaj hőmérséklete leesik, és a fánkok nem fognak megfelelően sülni.

    9

    A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok kevésbé lesznek zsírosak.

    10

    Keverd össze a porcukrot a tejszínnel és egy kis plusz kávéporral, hogy egy kávés cukormázat kapj.

    A máz sűrűségét a tejszín mennyiségével tudod szabályozni. Ha túl sűrű, adj hozzá még tejszínt, ha túl híg, adj hozzá még porcukrot.

    11

    Mártsd bele a fánkok tetejét a kávés mázba, majd hagyd megszáradni néhány percig.

    A máz gyorsabban szárad, ha a fánkokat rácsra helyezed.

    12

    Tálald frissen, és élvezd a kávés aromájú fánkok különleges ízét!

    A legfinomabb, ha még melegen fogyasztod!