Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.
Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a fánkok nem fognak megkelni.
A meleg tejben oldd fel az instant kávéport, majd add hozzá a tojásokat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, mert az megölheti az élesztőt.
Öntsd a kávés tejet a lisztes keverékhez, és kezd el összedolgozni a tésztát.
A kávés tejet lassan adagold, hogy a tészta ne legyen túl lágy.
Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.
A vajat ne öntsd a tésztához egyszerre, hanem fokozatosan adagold, hogy a tészta megfelelően felszívja.
Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg helyen, huzattól védve keleszd. A sütőt is előmelegítheted alacsony hőfokon, majd kikapcsolhatod, és a sütőbe teheted a tésztát kelni.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy fánk kiszúróval vágj belőle köröket.
Ha nincs fánk kiszúród, használhatsz két különböző méretű poharat vagy sütikiszúrót.
Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül gyorsan megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, a fánkok túl sok olajat szívnak magukba.
Süsd a fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek. Ne zsúfold tele az edényt, hogy az olaj hőmérséklete ne csökkenjen.
Ha túl sok fánkot teszel egyszerre az olajba, az olaj hőmérséklete leesik, és a fánkok nem fognak megfelelően sülni.
A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok kevésbé lesznek zsírosak.
Keverd össze a porcukrot a tejszínnel és egy kis plusz kávéporral, hogy egy kávés cukormázat kapj.
A máz sűrűségét a tejszín mennyiségével tudod szabályozni. Ha túl sűrű, adj hozzá még tejszínt, ha túl híg, adj hozzá még porcukrot.
Mártsd bele a fánkok tetejét a kávés mázba, majd hagyd megszáradni néhány percig.
A máz gyorsabban szárad, ha a fánkokat rácsra helyezed.
Tálald frissen, és élvezd a kávés aromájú fánkok különleges ízét!
A legfinomabb, ha még melegen fogyasztod!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.