Crostata meggylekvárral, aranybarna tésztával és meggylekvárral

Crostata Meggylekvárral

A Crostata egy hagyományos olasz sütemény, amelyet különféle lekvárokkal töltenek meg. A meggylekváros változat különösen népszerű a nyári hónapokban, amikor a meggy friss és édes. Az olasz konyha egyszerűsége és a tészta omlóssága miatt a Crostata minden alkalomra ideális desszert. A tészta a vaj és a cukor tökéletes kombinációja, amely jól kiegészíti a meggylekvár enyhén savanykás ízét. Ez a sütemény nagyszerű választás ünnepi étkezésekhez, családi összejövetelekhez vagy akár ajándéknak is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Liszt
150 g Vaj
100 g Cukor
1 db Tojás
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor
200 g Meggylekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld át, majd keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral. A vajat vágd kis darabokra és tedd a lisztes keverékhez.

    A vaj legyen hideg, így könnyebb elérni a megfelelő omlós tésztát.

    2

    Adj hozzá egy csipet sót, és dolgozd el kézzel vagy egy kézi mixerrel, amíg morzsás állagot nem kapsz.

    Ne dolgozd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz. Csak addig dolgozz rajta, amíg az állaga homogén nem lesz.

    3

    Üsd bele a tojást, és gyúrd össze a tésztát, amíg egyneművé válik. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy könnyebben formálható legyen.

    A tészta túl szárazsága esetén egy kis víz hozzáadásával segíthetsz, de ügyelj, hogy ne legyen túl lágy.

    4

    Formázz a tésztából egy golyót, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.

    A pihentetés segít, hogy a tészta jobban nyújtható legyen és ne szakadjon el sütés közben.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A tésztát nyújtsd ki egy lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra.

    Ha a tészta ragad, nyújtás közben szórj rá egy kis lisztet.

    6

    Helyezd a nyújtott tésztát egy kivajazott, lisztezett piteformába. A tésztát igazítsd a formához, és vágd le a felesleget.

    A tészta könnyen rögzül, ha a forma széleit is a tésztahoz igazítod, hogy ne legyenek üregek.

    7

    A meggylekvárt egyenletesen oszd el a tésztán. Ha szeretnéd, díszítheted a tésztát egy rácsszerkezettel is.

    A lekvárt könnyebb eloszlatni, ha előtte egy kanállal felmelegíted, így jobban terül a tésztán.

    8

    Süsd a crostatát 180°C-on 25-30 percig, amíg a tészta szépen meg nem barnul és ropogós lesz.

    Ne süsd túl, mert akkor a tészta kemény lesz. Figyeld a színét, amikor aranybarna, akkor kész.