Crostata meggylekvårral, aranybarna tésztåval és meggylekvårral

Crostata MeggylekvĂĄrral

A Crostata egy hagyomĂĄnyos olasz sĂŒtemĂ©ny, amelyet kĂŒlönfĂ©le lekvĂĄrokkal töltenek meg. A meggylekvĂĄros vĂĄltozat kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ a nyĂĄri hĂłnapokban, amikor a meggy friss Ă©s Ă©des. Az olasz konyha egyszerƱsĂ©ge Ă©s a tĂ©szta omlĂłssĂĄga miatt a Crostata minden alkalomra ideĂĄlis desszert. A tĂ©szta a vaj Ă©s a cukor tökĂ©letes kombinĂĄciĂłja, amely jĂłl kiegĂ©szĂ­ti a meggylekvĂĄr enyhĂ©n savanykĂĄs Ă­zĂ©t. Ez a sĂŒtemĂ©ny nagyszerƱ vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi Ă©tkezĂ©sekhez, csalĂĄdi összejövetelekhez vagy akĂĄr ajĂĄndĂ©knak is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 Ăłra
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 300 g Liszt
⭕ 150 g Vaj
⭕ 100 g Cukor
⭕ 1 db Tojás
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 cs. Vaníliás cukor
⭕ 200 g Meggylekvár

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitåld åt, majd keverd össze a cukorral és a vaníliås cukorral. A vajat vågd kis darabokra és tedd a lisztes keverékhez.

    A vaj legyen hideg, Ă­gy könnyebb elĂ©rni a megfelelƑ omlĂłs tĂ©sztĂĄt.

    2

    Adj hozzå egy csipet sót, és dolgozd el kézzel vagy egy kézi mixerrel, amíg morzsås ållagot nem kapsz.

    Ne dolgozd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, mert akkor kemĂ©ny lesz. Csak addig dolgozz rajta, amĂ­g az ĂĄllaga homogĂ©n nem lesz.

    3

    Üsd bele a tojĂĄst, Ă©s gyĂșrd össze a tĂ©sztĂĄt, amĂ­g egynemƱvĂ© vĂĄlik. Ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ egy kis vizet, hogy könnyebben formĂĄlhatĂł legyen.

    A tĂ©szta tĂșl szĂĄrazsĂĄga esetĂ©n egy kis vĂ­z hozzĂĄadĂĄsĂĄval segĂ­thetsz, de ĂŒgyelj, hogy ne legyen tĂșl lĂĄgy.

    4

    FormĂĄzz a tĂ©sztĂĄbĂłl egy golyĂłt, csomagold fĂłliĂĄba, Ă©s pihentesd a hƱtƑben legalĂĄbb 30 percig.

    A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a tĂ©szta jobban nyĂșjthatĂł legyen Ă©s ne szakadjon el sĂŒtĂ©s közben.

    5

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra. A tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki egy lisztezett felĂŒleten kb. 3-4 mm vastagsĂĄgĂșra.

    Ha a tĂ©szta ragad, nyĂșjtĂĄs közben szĂłrj rĂĄ egy kis lisztet.

    6

    Helyezd a nyĂșjtott tĂ©sztĂĄt egy kivajazott, lisztezett piteformĂĄba. A tĂ©sztĂĄt igazĂ­tsd a formĂĄhoz, Ă©s vĂĄgd le a felesleget.

    A tĂ©szta könnyen rögzĂŒl, ha a forma szĂ©leit is a tĂ©sztahoz igazĂ­tod, hogy ne legyenek ĂŒregek.

    7

    A meggylekvårt egyenletesen oszd el a tésztån. Ha szeretnéd, díszítheted a tésztåt egy råcsszerkezettel is.

    A lekvĂĄrt könnyebb eloszlatni, ha elƑtte egy kanĂĄllal felmelegĂ­ted, Ă­gy jobban terĂŒl a tĂ©sztĂĄn.

    8

    SĂŒsd a crostatĂĄt 180°C-on 25-30 percig, amĂ­g a tĂ©szta szĂ©pen meg nem barnul Ă©s ropogĂłs lesz.

    Ne sĂŒsd tĂșl, mert akkor a tĂ©szta kemĂ©ny lesz. Figyeld a szĂ­nĂ©t, amikor aranybarna, akkor kĂ©sz.