Crostata ricottával és mazsolával, baracklekvárral a tetején

Crostata ricottával és mazsolával

A Crostata egy tradicionális olasz pite, amely különféle töltelékekkel készülhet. A ricotta és mazsola kombinációja remek választás, hiszen az édes mazsola és a krémes ricotta töltelék különleges ízharmóniát alkot. Ezt az ételt leggyakrabban desszertként tálalják, de egy finom reggeli kiegészítője is lehet. A crostata külseje ropogós, míg a belseje puha és krémes, amely tökéletesen illeszkedik a gazdag töltelékhez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Ricotta sajt
200 g Liszt
100 g Cukor
1 tk. Sütőpor
50 ml Tej
2 db Tojás
80 g Mazsola
1 tk. Citromhéj
50 g Vaj
1 cs. Vaníliás cukor
2 ek. Baracklekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, sütőport, vaníliás cukrot és cukrot keverd össze egy tálban.

    A lisztet érdemes szitálni, hogy elkerüld a csomókat a tésztában.

    2

    A tojásokat verd fel, és add hozzá a ricottát, tejfölt és a felolvasztott vajat.

    A ricotta biztosítja a tészta puhaságát és enyhe krémességét.

    3

    Öntsd a tojásos keveréket a lisztes keverékhez, és dolgozd össze egy lágy tésztává.

    Ha túl ragacsosnak tűnik, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne túl sokat, hogy a tészta ne legyen túl kemény.

    4

    Hagyd pihenni a tésztát 30 percig a hűtőben, hogy könnyebben formázható legyen.

    A pihentetés segít abban, hogy a tészta könnyebben formálható legyen és ne ragadjon.

    5

    Amíg a tészta pihen, készítsd elő a tölteléket: keverd össze a ricottát, a mazsolát, a citromhéjat, és egy kis cukrot, majd tedd félre.

    A mazsolát érdemes egy kicsit megáztatni vízben, hogy puhább legyen.

    6

    Nyújtsd ki a tésztát, és helyezd egy tortaformába vagy egy kerek piteformába.

    Ha a tészta ragad, használj egy kis lisztet a nyújtáshoz.

    7

    Tedd a ricottás tölteléket a tészta közepére, és egyenletesen oszlasd el.

    A tölteléket ügyesen eloszthatod, hogy ne folyjék ki sütés közben.

    8

    A tészta széleit hajtsd fel, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    A szélek hajtása adja a crostata jellegzetes megjelenését.

    9

    Süsd 180 °C-on 30-40 percig, amíg a tészta aranybarnára sül és a töltelék megszilárdul.

    Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával, hogy tovább sülhessen anélkül, hogy megégne.

    10

    Hagyd a crostatát kihűlni, majd kenj egy kevés baracklekvárt a tetejére a fényes hatás érdekében.

    A baracklekvár nemcsak ízesíti, hanem szép fényt is ad a süteménynek.