Csípős gyros tál sült hússal, zöldségekkel és chili-s szósszal

Csípős Gyros (Extra Chili)

A görög gyros világszerte ismert étel, de a csípős változatát különösen a fűszeres ízek kedvelői keresik. Ez a csípős gyros nem csupán pikáns, hanem harmonikusan ötvözi a mediterrán fűszereket az erőteljes chili karakterrel. Ahogy a hús serceg a serpenyőben, és a chili illata beteríti a konyhát, már sejthető: ez nem egy hétköznapi gyros lesz. A ropogós krumpli és a friss zöldségek egyensúlyt teremtenek a tálon, a csípős tzatziki pedig koronát tesz az ételre. Tipp: Ha igazán extrém élményre vágysz, csepegtess egy kevés friss lime levet a húsra – ez kiemeli a chili aromáját. Ideális hétvégi „kihívás” vacsora, vagy ha baráti körben szeretnél valami ütőset tálalni!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkemellfilé
1 tk. Fokhagymapor
1 tk. Füstölt paprika
1 tk. Chilipehely
0.5 tk. Őrölt chili
1 tk. Oregánó
2 ek. Olívaolaj
600 g Krumpli
100 g Fejes saláta
2 db Paradicsom
150 g Kígyóuborka
1 db Lila hagyma
200 ml Görög joghurt
1 gerezd Fokhagyma
2 ek. Csípős szósz
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemellet vágd vékony csíkokra, majd olívaolajjal, fokhagymaporral, füstölt paprikával, oregánóval, chilipehellyel és őrölt chilivel pácoljuk be. Hagyjuk állni legalább 20 percet. Tipp: Aki nagyon csípősen szereti, duplázhatja a chilit!

    A pácolási időt növelheted akár több órára is, vagy egy éjszakára a hűtőben, hogy az ízek jobban átjárják a húst. A csirkemell helyett használhatsz csirkecomb filét is, ami szaftosabb marad sütés közben.

    2

    Egy serpenyőben közepes lángon süsd meg a húst 6-8 perc alatt, míg szaftos, de ropogós szélekkel elkészül. Figyelj rá, hogy ne száradjon ki.

    A húst magas hőfokon süsd, hogy gyorsan kérgesedjen, és belül szaftos maradjon. Ha túl sok húst teszel a serpenyőbe egyszerre, a hőmérséklet leesik, és a hús párolódni kezd.

    3

    A krumplit vágd hasábokra, és süsd aranybarnára sütőben vagy bő olajban. Tipp: Egy kevés füstölt paprika vagy chilipehely a krumplira is mehet, ha még több ízt szeretnél.

    A krumplit sütés előtt áztasd hideg vízben legalább 30 percig, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt. Így ropogósabb lesz a végeredmény. A sütőt előmelegítsd, mielőtt beteszed a krumplit.

    4

    Készítsd el a salátát: salátalevelet tépkedj kisebb darabokra, paradicsomot és uborkát karikázz, a hagymát vékonyra szeleteld.

    A salátaleveleket mosd meg alaposan, és szárítsd meg salátacentrifugával, hogy ne legyen vizes. A zöldségeket tálalás előtt közvetlenül szeleteld fel, hogy frissek maradjanak.

    5

    A tzatzikit görög joghurtból, zúzott fokhagymából, egy kevés chili szósszal, sóval és borssal keverd össze. Hűtve tálald, így krémesebb és frissebb lesz.

    A tzatzikibe reszelhetsz egy kis uborkát is, de előtte nyomkodd ki a levét, hogy ne hígítsa fel a szószt. A tzatzikit legalább 30 percig hűtsd a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

    6

    Tálald a sült csirkecsíkokat a krumpli és saláta mellé, a tányér szélén a csípős tzatzikivel. Tipp: Díszítheted egy kevés chilipehellyel, de csak ha bírjátok a tüzet!

    A gyrost pitában is tálalhatod, vagy tortillába tekerve. Kínálhatsz mellé extra chili szószt is azoknak, akik még több csípősségre vágynak.