Készítsd el a tésztát: keverd össze a lisztet és a sót, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan öntsd hozzá a vizet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre pihenni.
A tészta akkor lesz igazán omlós, ha a hozzávalók hidegek. A vajat/zsírt is hűtsd le előtte.
A csirkemellet vágd apró kockákra. A hagymát, fokhagymát és paprikát szintén aprítsd fel. A kockák legyenek kis méretűek, hogy gyorsan megpiruljanak és jól illeszkedjenek a töltelékbe.
A csirkemell helyett használhatsz csirkecomb filét is, ami szaftosabb lesz sütés után.
Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, pirítsd meg rajta a hagymát 2-3 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát, majd a csirkét és pirítsd fehéredésig. Ezután add hozzá a paprikát, a pirospaprikát, borsot, és pirítsd további 5-6 percig, amíg a hús teljesen átsül. Végül keverd hozzá a reszelt sajtot, és hagyd kihűlni.
A pirospaprikát ne égesd meg, mert megkeseredik! Vedd le a serpenyőt a tűzről, mielőtt hozzáadod, majd tedd vissza.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki 3 mm vastagra. Szaggass belőle 10–12 cm átmérőjű köröket. Mindegyik közepére tegyél 1 evőkanál tölteléket.
Ha nincs pogácsaszaggatód, egy tányér vagy egy tál segítségével is kivághatod a köröket.
Hajtsd félbe a tésztát, és zárd le a széleit villával vagy kézzel hajlítva. Ügyelj arra, hogy ne szivárogjon ki a töltelék sütés közben.
A széleket megkenheted egy kis vízzel vagy tojással, hogy jobban összetapadjanak.
Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapíros tepsire. Kenheted meg a tetejüket kevés olajjal vagy tojással, ha fényesebb felületet szeretnél.
A tojással való kenés szép, fényes színt ad az empanadának. Használj felvert tojást egy kis tejjel keverve.
Süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20–25 percig, amíg a tészta aranybarna lesz. Ne süsd túl, hogy a belseje szaftos maradjon.
Ha a tészta túl hamar barnul, takard le alufóliával a sütés felénél.
Hagyd 5-10 percig pihenni, majd melegen vagy langyosan tálald. Kiváló önmagában vagy friss salátával kiegészítve.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megszilárduljon, és ne folyjon ki evés közben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.