Csokis bagel tálalva

Csokis bagel

A bagel az egyik legismertebb péksütemény, amely eredetileg a 17. századi Lengyelországból származik, és az évszázadok során világszerte népszerűvé vált. A csokis változat egy modern újítás, amely ötvözi a klasszikus bagel puhaságát az édes csokoládé ízével. A házi készítésű csokis bagel különösen jó választás reggelire vagy uzsonnára, hiszen kívül ropogós, belül pedig lágy és gazdag csokoládéval töltött. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, kenhetsz rá egy kevés krémsajtot vagy mogyoróvajat, amely tovább fokozza az ízélményt!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
50 g Kristálycukor
5 g
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
30 g Vaj
150 g Étcsokoládé
30 g Kakaópor
20 g Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az összetevőket. A lisztet, cukrot, sót és élesztőt egy nagy tálba mérd ki, majd keverd össze alaposan.

    A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja, hogy az élesztő egyenletesen oszlik el a tésztában.

    2

    Add hozzá a meleg vizet és kezdd el összegyúrni a tésztát. Amikor a tészta kezd összeállni, add hozzá az olvasztott vajat, és folytasd a dagasztást kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapsz.

    A víz hőmérséklete legyen langyos, kb. 30-35°C. A vaj hozzáadása után a tészta eleinte ragacsos lehet, de a dagasztás során szépen összeáll.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán keresztül, amíg a duplájára nem nő.

    A tészta keléséhez ideális hely a sütő, amit előzőleg rövid ideig felmelegítettél, majd kikapcsoltál, vagy egy meleg radiátor közelében.

    4

    Gyúrd át a megkelt tésztát, majd oszd 8 egyenlő részre. Formázz belőlük gombócokat, majd az ujjaddal fúrj egy lyukat a közepükbe, és formázd őket bagel alakúra.

    A gombócok egyenlő súlyának eléréséhez használj konyhai mérleget. A lyukat érdemes kicsit nagyobbra formázni, mert a főzés során össze fog zsugorodni.

    5

    Hagyd pihenni a formázott bagel-eket további 15 percig, közben melegíts fel egy nagy fazékban vizet és adj hozzá egy kevés mézet.

    A méz segít a bagel-eknek szép színt kapni főzés közben. A vizet forrald fel, mielőtt a bagel-eket beletennéd.

    6

    Dobd a bagel-eket a forró vízbe egyenként, és főzd őket oldalanként kb. 30 másodpercig. Ez segít abban, hogy kívülről fényes és ropogós héjat kapjanak.

    Ne tegyél egyszerre túl sok bagel-t a vízbe, mert lehűtik a vizet, és nem lesznek olyan szépek a bagel-ek. A pontos időtartam függ a tűzhely erősségétől, figyelj, hogy ne főzd túl.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Tedd a főtt bagel-eket sütőpapírral bélelt tepsire, és szórd meg kakaóporral vagy reszelt csokoládéval.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos a megfelelő eredményhez. A kakaópor helyett használhatsz más feltéteket is, mint pl. szezámmag, mák vagy durva szemű só.

    8

    Süsd a bagel-eket kb. 20 percig, vagy amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj, hogy ne égjenek meg a bagel-ek. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    9

    Hagyd őket hűlni, majd tálald frissen, akár olvasztott csokoládéval vagy krémsajttal!

    A bagel-ek a legjobbak frissen, de légmentesen záródó dobozban néhány napig elállnak. Fogyasztás előtt érdemes őket megpirítani.