Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót – ez adja a naan tésztájának alapját.
Az élesztőt ne érintkeztesd közvetlenül a sóval, mert az gátolja a kelést. Keverd el először a liszttel.
Add hozzá a joghurtot, a langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává.
A joghurt szobahőmérsékletű legyen, hogy ne hűtse le a tésztát.
Gyúrd legalább 10 percig, hogy a tészta ruganyos és egységes állagú legyen. Ha ragad, adj hozzá kevés lisztet.
A tésztát géppel is gyúrhatod, de kézzel is tökéletes lesz, ha elég ideig gyúrod.
Takard le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő. A tészta ilyenkor puha és könnyű lesz.
A tésztát kelesztheted a sütőben is, alacsony hőfokon (kb. 30°C).
Oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre, majd formázz belőlük gombócokat, és nyújtsd ki ovális formájúra.
A gombócokat hagyd pihenni 5-10 percig, mielőtt kinyújtanád, így könnyebb lesz vele dolgozni.
A kinyújtott naan egyik felére kenj mogyorókrémet, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a szélére. Hajtsd rá a másik felét, és óvatosan nyomd le.
A mogyorókrém legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben kenhető.
Lazán nyújtsd tovább a töltött naan-t, hogy egyenletes vastagságú legyen, de a krém ne szivárogjon ki.
Ha a krém nagyon folyékony, tedd be a hűtőbe egy kicsit, hogy megszilárduljon.
Forrósíts fel egy serpenyőt közepes lángon, majd süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg enyhén megpirulnak.
A serpenyő legyen elég forró, hogy a naan gyorsan megsüljön, de ne égesd meg.
A forró naanokat kend meg olvasztott vajjal – ez fényt és még gazdagabb ízt ad nekik.
A vaj helyett használhatsz olvasztott ghít (tisztított vajat) is, ami még gazdagabb ízt ad.
Tálald melegen – önmagában is kiváló, de egy pohár tejjel vagy fagylalttal is tálalható desszertként.
A naan melegen a legfinomabb, de ha marad, másnap is fogyasztható, érdemes egy kicsit megmelegíteni sütőben vagy mikróban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.