Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
A sütő előmelegítése nagyon fontos, hogy a torta egyenletesen süljön meg. A sütőpapír megakadályozza, hogy a torta leragadjon a formához.
Olvaszd meg az étcsokoládét gőz fölött, majd hagyd kicsit hűlni.
Ügyelj arra, hogy a tál alja ne érjen a vízbe, különben a csokoládé megéghet. Ha mikrohullámú sütőben olvasztod, 30 másodpercenként keverd meg, hogy elkerüld a túlzott melegítést.
Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és a darált diót.
A diót pirítsd meg sütőben vagy serpenyőben, mielőtt ledarálnád, így intenzívebb lesz az íze.
Egy másik tálban habosítsd fel a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat egyenként.
A vaj és a tojások legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben összekeverednek és a tészta is könnyebb lesz.
Keverd bele a vanília kivonatot és a tejet, majd lassan forgasd bele a száraz hozzávalókat és az olvasztott csokoládét.
A száraz hozzávalókat több részletben add hozzá, és óvatosan forgasd bele, hogy ne törjön össze a habos vaj és cukor keveréke.
Öntsd a tésztát az előkészített formába, és simítsd el a tetejét.
Ha szeretnéd, a tészta tetejére szórhatsz még dió darabokat vagy csokoládé forgácsot.
Süsd 35-40 percig, vagy amíg a közepébe szúrt tű tisztán ki nem jön.
A sütési idő függ a sütődtől, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni a torta készültségét. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd a tortát a formában hűlni 10 percig, majd helyezd rácsra, hogy teljesen kihűljön.
A rácson hagyva a torta egyenletesen hűl ki, és nem ázik el az alja.
Tálalás előtt porcukorral szórd meg, vagy díszítsd reszelt csokoládéval és diódarabokkal.
A tortát kínálhatod tejszínhabbal vagy vaníliafagyival is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.