Csokoládés diótorta tálalva

Csokoládés diótorta

A csokoládés diótorta az édességek egyik klasszikusa, amelyet a dió gazdag íze és a csokoládé intenzív zamata tesz ellenállhatatlanná. Ez a torta tökéletes választás ünnepi asztalokra vagy különleges alkalmakra. A puha piskóta és a csokoládé selymes textúrája tökéletes harmóniát alkot, amely minden édesszájú kedvence lesz. A recept egyszerű, mégis lenyűgöző eredményt nyújt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Liszt
150 g Cukor
4 db Tojás
100 g Vaj
100 ml Tej
10 g Sütőpor
200 g Étcsokoládé
150 g Darált dió
5 ml Vanília kivonat
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos, hogy a torta egyenletesen süljön meg. A sütőpapír megakadályozza, hogy a torta leragadjon a formához.

    2

    Olvaszd meg az étcsokoládét gőz fölött, majd hagyd kicsit hűlni.

    Ügyelj arra, hogy a tál alja ne érjen a vízbe, különben a csokoládé megéghet. Ha mikrohullámú sütőben olvasztod, 30 másodpercenként keverd meg, hogy elkerüld a túlzott melegítést.

    3

    Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és a darált diót.

    A diót pirítsd meg sütőben vagy serpenyőben, mielőtt ledarálnád, így intenzívebb lesz az íze.

    4

    Egy másik tálban habosítsd fel a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat egyenként.

    A vaj és a tojások legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben összekeverednek és a tészta is könnyebb lesz.

    5

    Keverd bele a vanília kivonatot és a tejet, majd lassan forgasd bele a száraz hozzávalókat és az olvasztott csokoládét.

    A száraz hozzávalókat több részletben add hozzá, és óvatosan forgasd bele, hogy ne törjön össze a habos vaj és cukor keveréke.

    6

    Öntsd a tésztát az előkészített formába, és simítsd el a tetejét.

    Ha szeretnéd, a tészta tetejére szórhatsz még dió darabokat vagy csokoládé forgácsot.

    7

    Süsd 35-40 percig, vagy amíg a közepébe szúrt tű tisztán ki nem jön.

    A sütési idő függ a sütődtől, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni a torta készültségét. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Hagyd a tortát a formában hűlni 10 percig, majd helyezd rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    A rácson hagyva a torta egyenletesen hűl ki, és nem ázik el az alja.

    9

    Tálalás előtt porcukorral szórd meg, vagy díszítsd reszelt csokoládéval és diódarabokkal.

    A tortát kínálhatod tejszínhabbal vagy vaníliafagyival is.