Frissen sült csokoládés keksz

Csokoládés keksz

A csokoládés keksz világszerte népszerű sütemény, amelyet a 20. század elején fejlesztettek ki Amerikában. Az eredeti csokoládédarabos kekszet véletlenül fedezték fel, amikor egy szakács nem olvasztott csokoládét, hanem apró csokidarabokat kevert a tésztába, amelyek nem olvadtak el teljesen sütés közben. Azóta ez a sütemény a világ egyik legkedveltebb édessége lett, amit otthon is könnyedén elkészíthetsz. A ropogós szélek és a puha, csokoládés belső teszi igazán ellenállhatatlanná.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 27 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 18
250 g Liszt
150 g Vaj
100 g Porcukor
30 g Kakaópor
100 g Étcsokoládé
5 ml Vaníliakivonat
1 csipet
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.

    Ne olvaszd meg a vajat, csak hagyd, hogy magától megpuhuljon.

    2

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.

    A porcukor jobban oldódik a vajban, mint a kristálycukor, így simább lesz a tészta.

    3

    Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.

    A tojás legyen szobahőmérsékletű, hogy jobban elkeveredjen a többi hozzávalóval.

    4

    Fokozatosan szitáld bele a lisztet és a kakaóport, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.

    A szitálás segít elkerülni a csomókat a tésztában. Ne keverd túl a tésztát, mert a kekszek kemények lehetnek.

    5

    Aprítsd fel az étcsokoládét, és óvatosan keverd bele a tésztába. Így sütés közben finom olvadt csokoládédarabkák lesznek a kekszekben.

    Használj jó minőségű étcsokoládét a legjobb ízhatás érdekében. Ha csokoládé chips-et használsz, azt is keverheted a tésztába.

    6

    Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.

    A hűtés során a vaj megszilárdul, így a kekszek nem terülnek el túlságosan sütés közben.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a kekszek leragadjanak a tepsire.

    8

    A hűtőből kivett tésztából formázz kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Nyomd le őket enyhén, hogy laposabb kekszeket kapj.

    A golyók legyenek egyforma méretűek, hogy a kekszek egyenletesen süljenek meg. Ha szeretnéd, a golyókat sütés előtt meghempergetheted porcukorban.

    9

    Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén ropogósak lesznek, de a belsejük puha marad.

    Ne süsd túl a kekszeket, mert kemények lesznek. A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rájuk.

    10

    Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.

    A rácson való hűtés segít, hogy a kekszek alja ne ázzon el.