Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát. TIPP: Lisztezéssel akadályozd meg, hogy a sütemény leragadjon.
A vajat olvasztott állapotban könnyebb eloszlatni a formában. A liszt helyett kakaóport is használhatsz, így elkerülheted a fehér foltokat a kuglófon.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és kakaóport. TIPP: Szitáld át a száraz hozzávalókat, hogy csomómentes legyen.
A sütőpor frissességét ellenőrizheted: egy kiskanálnyit tegyél egy pohár forró vízbe. Ha pezseg, akkor jó.
Egy másik tálban habosítsd fel a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyesével add hozzá a tojásokat.
A vaj legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben habosítható. A tojásokat is érdemes elővenni a hűtőből legalább fél órával korábban.
Olvaszd fel az étcsokoládét, és keverd a vajas-tojásos keverékhez.
A csokoládét vízgőz felett vagy mikróban olvaszd fel, de vigyázz, nehogy megégjen. Ha vízgőz felett olvasztod, ne érjen a tál alja a vízhez.
Lassan add hozzá a száraz hozzávalókat a vajas keverékhez, felváltva a tejjel, amíg sima tésztát nem kapsz. TIPP: Ne keverd túl, hogy a sütemény puha maradjon.
A száraz és nedves hozzávalókat 2-3 részletben add hozzá, hogy egyenletesen elkeveredjenek. A tejet is szobahőmérsékletűen add hozzá.
Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, és simítsd el a tetejét. TIPP: Egy spatula segítségével egyenletesen oszlasd el.
Ha szeretnéd, a tészta egy részébe keverhetsz apróra vágott diót vagy csokoládédarabokat.
Süsd a kuglófot 40-45 percig, vagy amíg egy tű tisztán jön ki belőle. TIPP: Ne nyisd ki a sütőt az első 30 percben, hogy a sütemény ne essen össze.
Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Hűtsd le a kuglófot a formában 10 percig, majd borítsd ki egy rácsra teljesen kihűlni.
Ha a kuglóf nehezen jön ki a formából, tegyél rá egy nedves konyharuhát pár percre.
Szórd meg porcukorral, és szeleteld fel. TIPP: Tálalhatod olvasztott csokoládéval vagy tejszínhabbal is.
A porcukrot szitáld át, hogy ne legyenek benne csomók.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.