Cullen skink vegán változatban tálalva krémes állaggal, zöldségekkel és füstölt tofudarabokkal

Cullen skink vegán változatban

A Cullen skink Skócia északkeleti partvidékének hagyományos étele, amely nevét Cullen városáról és a \'skink\' szóról kapta, ami régi skót nyelven levest jelentett. Eredetileg füstölt kolin (haddock) halból készült burgonyával és hagymával, de a növényi alapú konyha fejlődésével egyre többen készítik el vegán változatban is. Technikai tipp: a füstölt tofu remek alternatívát nyújt a halas ízvilág pótlására, különösen ha enyhén megpirítod a felhasználás előtt. Ahogy a leves melegszik, a füstös aroma keveredik a zeller és póréhagyma lágy édességével, míg a burgonya krémessé varázsolja az állagot. Ez a recept tökéletes választás hideg napokra, de ünnepi vacsorákon is megállja a helyét. Ha szeretnél extra komplexitást, keverj hozzá egy csipet szerecsendiót vagy pár csepp citromlevet tálalás előtt – ezek kiemelik a zöldségek természetes ízét és mélyítik az élményt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Füstölt tofu
300 g Burgonya
150 g Póréhagyma
100 g Zeller
1 db Vöröshagyma
100 ml Zabkrém vagy szójatejszín
2 ek. Növényi olaj
800 ml Zöldségalaplé
1 db Babérlevél
1 tk.
0.25 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöldségeket tisztítsd meg. A póréhagymát karikázd fel, a burgonyát és a zellert hámozd meg és vágd kisebb kockákra, a vöröshagymát aprítsd finomra.

    A póréhagymát alaposan öblítsd át a levelek közötti föld miatt – különösen fontos, ha bio vagy földes terméket használsz.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olajat, majd párold meg benne a vöröshagymát, póréhagymát és zellert közepes lángon kb. 5 percig, míg kissé megpuhulnak.

    Lassan, alacsony hőfokon párold, hogy ne égjen le – így az ízek jobban kiemelkednek.

    3

    Add hozzá a burgonyát, fűszerezd sóval, borssal, majd öntsd fel az alaplével. Tedd bele a babérlevelet is, és főzd kb. 20 percig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.

    A babérlevelet ne felejtsd el a főzés végén kivenni, mert keserű lehet, ha túl sokáig marad az ételben.

    4

    A leves felét egy külön edénybe merve pürésítsd botmixerrel, majd öntsd vissza az edénybe, hogy sűrűbb, krémesebb állagú levest kapj.

    Ne az egész levest turmixold – a darabos textúra a Cullen skink egyik jellegzetessége!

    5

    Add hozzá a felkockázott füstölt tofut és a növényi krémet, majd főzd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha erősebb füstös ízre vágysz, előzőleg kicsit megpiríthatod a tofut serpenyőben, mielőtt a levesbe teszed.

    6

    Kóstold meg, szükség szerint sózd, borsozd. Tálalás előtt vedd ki a babérlevelet, és forrón kínáld friss kenyérrel.

    A levest tálalhatod egy kevés extra növényi tejszín csorgatásával a tetején – látványos és ízletes!