Curd dosa frissen, ropogósra sütve, joghurttal tálalva

Curd dosa

A curd dosa egy különleges indiai étel, amely joghurttal tálalva különleges ízt ad a hagyományos dosa-nak. A dosa tészta enyhén savanykás, és a joghurt adja hozzá az étel frissességét és krémességét. A fűszerekkel gazdagított töltelék még ízletesebbé teszi az ételt. A curd dosa ideális választás egy friss reggelihez vagy vacsorához, és rendkívül tápláló is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizs
100 g Lencse
400 ml Víz
1 tk.
2 ek. Olaj
150 g Curd (joghurt)
1 tk. Mustármag
6 levél Curry levél
1 gerezd Fokhagyma
2 db Chili

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst és a lencsét alaposan mosd át, majd áztasd be őket 4-6 órára. Ha gyorsítani szeretnél, akár egy éjszakán át is ázhatnak.

    Az áztatás segíti, hogy a tészta simább legyen, és a dosa könnyebben megsüljön.

    2

    Miután a rizs és a lencse megáztak, egy turmixgépben vagy kávédarálóban őröld finomra őket, adj hozzá vizet, hogy egy folyékony, de nem túl híg tésztát kapj.

    A tészta állagának olyan sűrűnek kell lennie, mint a palacsintatésztának, így nem lesz túl vékony, de könnyen szélesre teríthető.

    3

    Hagyd pihenni a tésztát legalább 30 percig, hogy a rizs és a lencse jól megszívja magát a vízzel.

    A pihentetés segít, hogy a dosa lágyabbá és könnyen kezelhetővé váljon.

    4

    Egy serpenyőt melegíts fel közepes hőmérsékleten, majd vékonyan kend meg olajjal. Önts egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal terítsd el egyenletesen.

    A serpenyőt ne tedd túl forróra, mert akkor a dosa gyorsan megéghet anélkül, hogy átsülne.

    5

    Amikor a dosa szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől és a teteje megszilárdul, locsold meg egy kevés olajjal, majd süsd 2-3 percig.

    Hagyj elegendő időt a tésztának, hogy ropogós legyen.

    6

    Fordítsd meg a dosát és süsd a másik oldalát is, amíg aranybarna nem lesz.

    Ha a dosa túl vékony, adj hozzá egy kis extra tésztát, hogy ne legyen túl száraz.

    7

    Mikor elkészült a dosa, tedd félre, és készítsd el a fűszeres tölteléket. Egy serpenyőben melegíts olajat, és add hozzá a mustármagot, a curry levelet, és a fokhagymát, majd pirítsd meg őket.

    A fokhagyma pirítása közben ügyelj arra, hogy ne égjen meg, mert keserűvé válhat.

    8

    A kész joghurtot (curd) és a fűszeres keveréket tedd a dosa közepére, és tálald frissen, melegen.

    A curd (joghurt) friss és enyhén savanykás ízt ad a dosának.