A rizst és a lencsét alaposan mosd át, majd áztasd be őket 4-6 órára. Ha gyorsítani szeretnél, akár egy éjszakán át is ázhatnak.
Az áztatás segíti, hogy a tészta simább legyen, és a dosa könnyebben megsüljön.
Miután a rizs és a lencse megáztak, egy turmixgépben vagy kávédarálóban őröld finomra őket, adj hozzá vizet, hogy egy folyékony, de nem túl híg tésztát kapj.
A tészta állagának olyan sűrűnek kell lennie, mint a palacsintatésztának, így nem lesz túl vékony, de könnyen szélesre teríthető.
Hagyd pihenni a tésztát legalább 30 percig, hogy a rizs és a lencse jól megszívja magát a vízzel.
A pihentetés segít, hogy a dosa lágyabbá és könnyen kezelhetővé váljon.
Egy serpenyőt melegíts fel közepes hőmérsékleten, majd vékonyan kend meg olajjal. Önts egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal terítsd el egyenletesen.
A serpenyőt ne tedd túl forróra, mert akkor a dosa gyorsan megéghet anélkül, hogy átsülne.
Amikor a dosa szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől és a teteje megszilárdul, locsold meg egy kevés olajjal, majd süsd 2-3 percig.
Hagyj elegendő időt a tésztának, hogy ropogós legyen.
Fordítsd meg a dosát és süsd a másik oldalát is, amíg aranybarna nem lesz.
Ha a dosa túl vékony, adj hozzá egy kis extra tésztát, hogy ne legyen túl száraz.
Mikor elkészült a dosa, tedd félre, és készítsd el a fűszeres tölteléket. Egy serpenyőben melegíts olajat, és add hozzá a mustármagot, a curry levelet, és a fokhagymát, majd pirítsd meg őket.
A fokhagyma pirítása közben ügyelj arra, hogy ne égjen meg, mert keserűvé válhat.
A kész joghurtot (curd) és a fűszeres keveréket tedd a dosa közepére, és tálald frissen, melegen.
A curd (joghurt) friss és enyhén savanykás ízt ad a dosának.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.