Currys lime gyömbérmártás tálalva

Currys lime gyömbérmártás

A currys lime gyömbérmártás egy egzotikus, krémes és fűszeres mártás, amely az ázsiai konyha inspirációjára készült. A kókusztej selymes állaga tökéletesen kiegyensúlyozza a curry fűszerességét és a gyömbér enyhe csípősségét, míg a lime frissessége különleges mélységet ad az ízeknek. Ez a mártás kiválóan illik grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez vagy akár tésztákhoz is. Ha szereted az egzotikus és gyorsan elkészíthető szószokat, ez a recept garantáltan a kedvenced lesz!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 ml Kókusztej
1 ek. Currypor
30 ml Frissen facsart lime lé
10 g Friss gyömbér
1 gerezd Fokhagyma
15 g Méz
15 ml Szójaszósz
10 ml Olívaolaj
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és reszeld le a friss gyömbért, majd zúzd össze a fokhagymát, hogy könnyen elkeveredjenek a mártásban.

    A gyömbért finomra reszeld, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok. A fokhagymát is minél apróbbra vágd vagy zúzd össze.

    2

    Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a reszelt gyömbért és a fokhagymát. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos nem lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz. Alacsony lángon pirítsd.

    3

    Szórd hozzá a curryt, és keverd alaposan, hogy az olajjal összekeveredjen és felszabaduljanak az aromák.

    Használj jó minőségű curryport. Ha van otthon currypasztád, azt is használhatod, de ebben az esetben kevesebb olajra lesz szükséged.

    4

    Öntsd hozzá a kókusztejet, majd keverd folyamatosan, hogy a mártás sima és egységes állagot kapjon.

    A kókusztej legyen zsíros, hogy a mártás krémesebb legyen. Ha nem szereted a kókusztejet, használhatsz tejszínt is.

    5

    Add hozzá a mézet és a szójaszószt, majd keverd el alaposan, hogy az ízek kiegyensúlyozottak legyenek.

    A méz helyett használhatsz más édesítőt is, például juharszirupot vagy agavé szirupot. A szójaszósz legyen alacsony nátriumtartalmú.

    6

    Öntsd bele a frissen facsart lime levét, és főzd alacsony hőfokon további 3-4 percig, hogy a mártás kissé besűrűsödjön.

    A lime levét frissen facsard, mert az íze sokkal jobb, mint a bolti lime lének. Ha nincs lime, használhatsz citromot is.

    7

    Ízesítsd sóval és borssal, majd keverd át utoljára.

    Kóstold meg a mártást, mielőtt sózod, mert a szójaszósz is tartalmazhat sót. A borssal óvatosan bánj.

    8

    Hagyd kissé hűlni, majd tálald grillezett csirkéhez, halhoz vagy sült zöldségekhez.

    A mártás hidegen is finom, például salátákhoz vagy tésztákhoz.