Date chutney üvegben, gazdag barna színű fűszeres szósz

Date chutney

A date chutney az indiai konyha egy különleges szósza, amely datolyából, cukorból, ecetből és fűszerekből készül. Az indiai háztartásokban elengedhetetlen kísérője az étkezéseknek, különösen az édes-savanyú ízek kedvelőinek. A datolya természetes édessége a fűszerek, mint a fahéj és a koriander gazdag ízével párosul, ami egyedi és ínycsiklandó szószt eredményez. Az elkészítés során a chutney gazdag, édes és enyhén csípős íze tökéletesen kiegészíti a fűszeres curryket és rizses fogásokat.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Datolya
100 g Cukor
100 ml Fehérborecet
2 cm Friss gyömbér
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Koriander mag
1 rúd Fahéj
1 db Szárított chilipaprika
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A datolyákat vágd apróra és tedd egy nagy lábasba.

    A datolya puha, édes gyümölcs, és az aprítás segít, hogy könnyebben felszívja az ízeket.

    2

    Add hozzá a cukrot, fehérborecetet, a felaprított fokhagymát és gyömbért, valamint a fűszereket: koriandert, fahéjat, chilipaprikát és sót.

    A chili mennyiségét ízlés szerint csökkentheted, ha nem szereted túl csípősen.

    3

    Keverd alaposan össze a hozzávalókat, majd tedd fel a keveréket alacsony lángon főni.

    Főzd alacsony lángon, hogy a cukor ne karamellizálódjon, és a chutney ne égjen le.

    4

    Főzd 30-40 percig, amíg a chutney sűrűsödni kezd. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy elkerüld a leégést.

    A chutney akkor lesz kész, ha eléri a kívánt sűrűséget. Ha túl sűrű, nyugodtan adj hozzá még egy kis vizet.

    5

    Amikor a chutney megfelelő állagot ért el, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Ezután tárold üvegekben, és hűtsd le.

    Miután kihűlt, a chutney még sűrűsödhet, így érdemes a hűtés előtt pihentetni.