Diókrémes croissant tálalva

Diókrémes croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A diókrémes változat egy kellemesen édes és diós csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és az illatos, lágy diókrém tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy könnyed reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol a krémes és diós ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Darált dió
50 ml Tejszín
30 g Méz
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl forró volt.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. A konyharuha megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, különben a tészta nem lesz leveles. A pihenők azért fontosak, hogy a tészta ne húzódjon össze túlságosan.

    5

    A darált diót keverd össze a mézzel és a tejszínnel, hogy krémes állagú tölteléket kapj.

    A töltelék ne legyen túl folyékony, mert akkor kifolyik a croissant-okból.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag diókrémet, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögek legyenek egyforma méretűek, hogy a croissant-ok is egyforma méretűek legyenek. Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor kifolyik.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelesztés segít, hogy a croissant-ok még levegősebbek legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojás szép színt ad a croissant-oknak. Figyeld a croissant-okat sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukorral való megszórás csak akkor szükséges, ha szeretnéd, de ettől lesz igazán mutatós.