A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy kuglófformát kivajazunk, majd liszttel meghintünk.
A forma alapos kivajazása és lisztezése elengedhetetlen, hogy a kuglóf ne ragadjon le és könnyen ki lehessen borítani. Használhatsz sütőspray-t is a vaj helyett.
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és jól elkeverjük.
A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen habosítható legyen. A tojásokat egyesével adjuk hozzá, hogy a tészta ne csapódjon ki.
A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót egy külön tálban összekeverjük.
A száraz hozzávalók összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el a tésztában, így a kuglóf szép magas lesz.
A száraz hozzávalókat fokozatosan a vajas keverékhez adjuk, majd hozzáadjuk a tejet.
A száraz és nedves hozzávalókat felváltva adagoljuk, hogy a tészta ne legyen csomós.
A tésztába beleforgatjuk a reszelt almát és a darált diót, majd alaposan elkeverjük.
Az almát reszelés után érdemes kinyomkodni, hogy ne áztassa el a tésztát.
A kész tésztát a kuglófformába öntjük, és egy spatulával elegyengetjük.
A tésztát egyenletesen oszlassuk el a formában, hogy a kuglóf egyenletesen süljön meg.
A formát az előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 45 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A sütési idő sütőnként változhat, ezért figyeljük a kuglófot. Ha a teteje túlságosan barnul, takarjuk le alufóliával.
A sütőből kivéve hagyjuk 10 percig a formában hűlni, majd óvatosan kiborítjuk egy rácsra, és teljesen kihűtjük.
Ha a kuglóf nehezen jön ki a formából, tegyünk rá egy nedves konyharuhát pár percre.
A kuglófot porcukorral megszórjuk, és szeletelve tálaljuk.
A porcukor helyett csokoládémázzal is díszíthetjük.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.