Diós-almás kuglóf tálalva

Diós-almás kuglóf

A kuglóf egy hagyományos sütemény, amelyet a családok generációk óta sütnek ünnepi alkalmakra és hétköznapokra egyaránt. Az alma lédússá és puhává teszi a tésztát, míg a dió kellemesen ropogós textúrát ad neki. A fahéj meleg fűszeressége pedig tökéletes kiegészítője ennek az ízletes süteménynek. Ha szereted az egyszerű, mégis különleges házi sütiket, ezt a kuglófot mindenképp próbáld ki!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
300 g Liszt
180 g Kristálycukor
3 db Tojás
150 g Vaj
120 ml Tej
1 tk. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
2 tk. Fahéj
2 db Alma (reszelt)
100 g Darált dió
1 csipet
20 g Porcukor (a szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy kuglófformát kivajazunk, majd liszttel meghintünk.

    A forma alapos kivajazása és lisztezése elengedhetetlen, hogy a kuglóf ne ragadjon le és könnyen ki lehessen borítani. Használhatsz sütőspray-t is a vaj helyett.

    2

    A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és jól elkeverjük.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen habosítható legyen. A tojásokat egyesével adjuk hozzá, hogy a tészta ne csapódjon ki.

    3

    A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót egy külön tálban összekeverjük.

    A száraz hozzávalók összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el a tésztában, így a kuglóf szép magas lesz.

    4

    A száraz hozzávalókat fokozatosan a vajas keverékhez adjuk, majd hozzáadjuk a tejet.

    A száraz és nedves hozzávalókat felváltva adagoljuk, hogy a tészta ne legyen csomós.

    5

    A tésztába beleforgatjuk a reszelt almát és a darált diót, majd alaposan elkeverjük.

    Az almát reszelés után érdemes kinyomkodni, hogy ne áztassa el a tésztát.

    6

    A kész tésztát a kuglófformába öntjük, és egy spatulával elegyengetjük.

    A tésztát egyenletesen oszlassuk el a formában, hogy a kuglóf egyenletesen süljön meg.

    7

    A formát az előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 45 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

    A sütési idő sütőnként változhat, ezért figyeljük a kuglófot. Ha a teteje túlságosan barnul, takarjuk le alufóliával.

    8

    A sütőből kivéve hagyjuk 10 percig a formában hűlni, majd óvatosan kiborítjuk egy rácsra, és teljesen kihűtjük.

    Ha a kuglóf nehezen jön ki a formából, tegyünk rá egy nedves konyharuhát pár percre.

    9

    A kuglófot porcukorral megszórjuk, és szeletelve tálaljuk.

    A porcukor helyett csokoládémázzal is díszíthetjük.