Készítsd elő az összetevőket. A lisztet, cukrot, sót és élesztőt egy nagy tálba mérd ki, majd keverd össze alaposan.
Fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az gátolhatja a kelést.
Aprítsd fel a diót kisebb darabokra, de ne legyen túl finom, hogy a bagelben érezhetőek maradjanak a darabkák.
A dió textúrája fontos a bagel élvezeti értékéhez.
Add hozzá a meleg vizet és kezdd el összegyúrni a tésztát. Amikor a tészta kezd összeállni, add hozzá az olvasztott vajat és a diót, majd folytasd a dagasztást kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A tésztát alaposan dagaszd, hogy a bagel megfelelő állagú legyen.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán keresztül, amíg a duplájára nem nő.
A meleg hely segíti a tészta kelését. A konyharuha megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
Gyúrd át a megkelt tésztát, majd oszd 8 egyenlő részre. Formázz belőlük gombócokat, majd az ujjaddal fúrj egy lyukat a közepükbe, és formázd őket bagel alakúra.
Ügyelj, hogy a bagel-ek egyforma méretűek legyenek, hogy egyenletesen süljenek meg.
Hagyd pihenni a formázott bagel-eket további 15 percig, közben melegíts fel egy nagy fazékban vizet, és adj hozzá egy kevés mézet.
A méz segít a bagel-eknek szép színt kapni főzés közben.
Dobd a bagel-eket a forró vízbe egyenként, és főzd őket oldalanként kb. 30 másodpercig. Ez segít abban, hogy kívülről fényes és ropogós héjat kapjanak.
Ne főzd túl a bagel-eket, mert akkor kemények lesznek.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Tedd a főtt bagel-eket sütőpapírral bélelt tepsire, és szórd meg egy kevés aprított dióval.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a bagel-ek leragadjanak a tepsire.
Süsd a bagel-eket kb. 20 percig, vagy amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a bagel-eket, hogy ne égjenek meg.
Hagyd őket hűlni, majd tálald frissen, akár mézzel megkenve vagy krémsajttal!
A friss bagel a legfinomabb. Ha kihűlt, pirítva is nagyon jó.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.