Diós bagel tálalva

Diós bagel

A bagel a világ egyik legismertebb péksüteménye, amely eredetileg a 17. századi Lengyelországból származik. A diós változat különleges ízvilágot ad ennek a klasszikus péksüteménynek, amely egyaránt fogyasztható reggelire vagy uzsonnára. A házi készítésű diós bagel kívül ropogós, belül puha és gazdag diódarabokkal teli. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, próbáld meg mézzel megkenve vagy egy kis krémsajttal tálalni!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
360 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
50 g Kristálycukor
5 g
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
30 g Vaj
150 g Dió
20 g Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az összetevőket. A lisztet, cukrot, sót és élesztőt egy nagy tálba mérd ki, majd keverd össze alaposan.

    Fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az gátolhatja a kelést.

    2

    Aprítsd fel a diót kisebb darabokra, de ne legyen túl finom, hogy a bagelben érezhetőek maradjanak a darabkák.

    A dió textúrája fontos a bagel élvezeti értékéhez.

    3

    Add hozzá a meleg vizet és kezdd el összegyúrni a tésztát. Amikor a tészta kezd összeállni, add hozzá az olvasztott vajat és a diót, majd folytasd a dagasztást kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A tésztát alaposan dagaszd, hogy a bagel megfelelő állagú legyen.

    4

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán keresztül, amíg a duplájára nem nő.

    A meleg hely segíti a tészta kelését. A konyharuha megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.

    5

    Gyúrd át a megkelt tésztát, majd oszd 8 egyenlő részre. Formázz belőlük gombócokat, majd az ujjaddal fúrj egy lyukat a közepükbe, és formázd őket bagel alakúra.

    Ügyelj, hogy a bagel-ek egyforma méretűek legyenek, hogy egyenletesen süljenek meg.

    6

    Hagyd pihenni a formázott bagel-eket további 15 percig, közben melegíts fel egy nagy fazékban vizet, és adj hozzá egy kevés mézet.

    A méz segít a bagel-eknek szép színt kapni főzés közben.

    7

    Dobd a bagel-eket a forró vízbe egyenként, és főzd őket oldalanként kb. 30 másodpercig. Ez segít abban, hogy kívülről fényes és ropogós héjat kapjanak.

    Ne főzd túl a bagel-eket, mert akkor kemények lesznek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Tedd a főtt bagel-eket sütőpapírral bélelt tepsire, és szórd meg egy kevés aprított dióval.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a bagel-ek leragadjanak a tepsire.

    9

    Süsd a bagel-eket kb. 20 percig, vagy amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

    A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a bagel-eket, hogy ne égjenek meg.

    10

    Hagyd őket hűlni, majd tálald frissen, akár mézzel megkenve vagy krémsajttal!

    A friss bagel a legfinomabb. Ha kihűlt, pirítva is nagyon jó.