Diós rizs tálalva

Diós rizs

A diós rizs egy különleges és ízletes fogás, amely tökéletes kiegészítője lehet bármilyen sült húsnak vagy zöldséges ételnek. Az édes és sós ízek harmonikus kombinációja teszi igazán különlegessé ezt az ételt. A dió pirítása egy kis vajjal és mézzel extra ízmélységet ad az ételnek, miközben a rizs puha és könnyű marad. Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés reszelt parmezánnal megszórva. Ez az étel ideális választás ünnepi alkalmakra vagy ha egy gyors, mégis elegáns köretet szeretnél készíteni. A diós rizs nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen a dió tele van értékes tápanyagokkal és omega-3 zsírsavakkal, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
80 g Dió
20 g Vaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 ek. Méz
1 csokor Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd át a jázmin rizst hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz, hogy eltávolítsd a keményítőt, és elkerüld, hogy túl ragacsos legyen.

    Addig mosd a rizst, amíg a víz teljesen átlátszó nem lesz.

    2

    Forralj fel 400 ml vizet egy lábasban, majd add hozzá a rizst és egy csipet sót. Főzd közepes lángon 12-15 percig, amíg a rizs felszívja a vizet. Hagyd állni 5 percig fedő alatt.

    Főzés közben ne keverd a rizst, mert az ragacsossá teheti.

    3

    Eközben egy serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon, majd add hozzá a durvára vágott diót. Pirítsd 3-4 percig, amíg enyhén aranybarna lesz.

    Vigyázz, hogy a dió ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.

    4

    Szórd rá a fekete borsot és egy csipet sót, majd keverd bele a mézet, hogy a dió kellemesen karamellizálódjon. Pirítsd még 1-2 percig alacsony lángon.

    A mézet óvatosan adagold, hogy ne legyen túl édes.

    5

    Add hozzá a főtt rizst a serpenyőhöz, és alaposan keverd össze a diós keverékkel. Pirítsd további 3 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Óvatosan keverd össze, hogy a rizs ne törjön össze.

    6

    Végül szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, és tálald melegen köretként vagy önálló fogásként.

    A petrezselyem helyett más zöldfűszert is használhatsz, például koriandert vagy mentát, ízlés szerint.