Dióval töltött kulfi fapálcikán, krémes és fagyott állagú desszertként tálalva

Dióval töltött kulfi

A kulfi India egyik legősibb tej alapú desszertje, melynek története egészen a Mogul Birodalomig nyúlik vissza. Akkoriban a királyi udvarban szolgálták fel ezt a gazdag, sűrű tejből és fűszerekből készült fagylaltszerű édességet. A hagyományos kulfit agyagformákban fagyasztották le, jeges sóval körülvéve – ez biztosította a megfelelő hőmérsékletet a hűtőszekrény előtti időkben. A dióval töltött változat a modern gasztronómia kreatív újítása, amely még gazdagabbá és különlegesebbé teszi az élményt. Képzeld el, ahogy a dió illata keveredik a kardamommal, miközben a tej selymesen sűrűsödik a tűzön. A krémes textúra, a fűszeres jegyek és a pirított dió kombinációja minden falatnál egy különleges ízutazásra visz. Tipp: ha különlegesebb ízélményre vágysz, adj hozzá pár csepp rózsavizet vagy egy kis sáfrányt a főzés végén. Ez az édesség ideális választás nyári vacsorákhoz, baráti összejövetelekhez vagy egy különleges, egzotikus desszertként ünnepi alkalmakra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 ml Sűrített tej
250 ml Tejszín
250 ml Teljes tej
80 g Cukor
1 tk. Őrölt kardamom
100 g Dió
1 ek. Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy száraz serpenyőben enyhén pirítsd meg a durvára vágott diót közepes lángon 3-4 percig, amíg illatos nem lesz. Ezután add hozzá a vajat, és kevergesd még egy percig, hogy a dió kissé karamellizálódjon.

    Ne hagyd magára a diót pirítás közben, mert gyorsan megéghet. Folyamatosan kevergesd!

    2

    Egy nagy edényben öntsd össze a tejet, tejszínt és a sűrített tejet. Kezdd el lassú lángon melegíteni, majd add hozzá a cukrot és a kardamomot. Folyamatos keverés mellett főzd kb. 15-20 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    A főzés során időnként kapard le a fazék oldalára tapadt sűrű tejréteget, és keverd vissza – ez fokozza az ízt.

    3

    Ha a kulfi alap besűrűsödött, vedd le a tűzről, és hagyd langyosra hűlni. Ezután keverd bele az előzőleg megpirított diót. Keverd alaposan el, hogy mindenhová jusson a töltelékből.

    Ha extra krémességet szeretnél, botmixerrel is pürésítheted a masszát a dióval együtt, vagy csak a felét.

    4

    Töltsd a keveréket kis formákba vagy jégkrémformákba. Fedd le őket alufóliával, és szúrj mindegyik közepébe egy fapálcikát. Tedd a fagyasztóba legalább 6 órára, de legjobb egy éjszakára.

    Ha nincs jégkrémformád, használhatsz kis műanyag poharakat is – könnyen lehúzhatók meleg víz alatt.

    5

    Tálalás előtt vedd ki a kulfit a formából, és hagyd szobahőmérsékleten 2-3 percig állni, hogy könnyebben harapható legyen. Tálalhatod önmagában vagy extra pirított dióval megszórva.

    A formák könnyebb kiborítása érdekében mártsd őket pár másodpercre meleg vízbe, így a kulfi könnyen ki fog csúszni.