Töltött padlizsán dolma húsos rizses töltelékkel

Dolma padlizsánban

A dolma padlizsánban egy hagyományos közel-keleti étel, amelyet különböző töltelékekkel készítenek, például rizses, húsos vagy zöldséges töltelékkel. Az étel az ókori konyhákból származik, és ma is népszerű a mediterrán és közel-keleti országokban. A padlizsán finom textúrája és a töltelék gazdag íze tökéletes kombinációt alkot, így ez a fogás remek választás lehet bármilyen étkezéshez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Padlizsán
500 g Darálthús (bárány vagy marha)
100 g Rizs
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Petrezselyem
2 db Paradicsom
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat vágd félbe, és kanalazd ki a belsejüket. Tartsd meg a héját, hogy a töltelékben maradhasson.

    A padlizsán belsejét kiveheted egy kanállal, de ügyelj, hogy ne lyukassza ki a héját.

    2

    A rizst főzd meg félig, majd hagyd kihűlni. Egy serpenyőben hevítsd az olívaolajat, és pirítsd meg benne a felaprított vöröshagymát és fokhagymát.

    A rizst ne főzd teljesen készre, mert a sütés során még főni fog a padlizsánban.

    3

    Add hozzá a darált húst a hagymához, és pirítsd meg. Miután a hús megpuhult, add hozzá a főtt rizst, petrezselymet, paradicsomot, sót és borsot. Keverd össze alaposan.

    A petrezselyem friss ízt ad a tölteléknek, és fontos, hogy a paradicsomot apróra vágd.

    4

    Töltsd meg a padlizsánokat a húsos, rizses keverékkel, majd helyezd őket egy sütőformába. Önts alá egy kevés vizet, hogy ne égjen le.

    A tölteléket ne rakd túl szorosan, mert a sütés során a rizs még egy kicsit megdagad.

    5

    Fedd le a formát alufóliával, és süsd előmelegített 180°C-os sütőben 30-40 percig, amíg a padlizsánok megpuhulnak.

    Ha a padlizsánokat egy kicsit megpuhítod a sütés előtt, gyorsabban kész lesz.

    6

    Tálald a sült padlizsánokat melegen, és élvezd az ínycsiklandó ételt.

    Ez a fogás friss joghurttal vagy tzatziki szósszal is kiválóan passzol.