Egy közepes lábosban keverd össze a tejet, tejszínt, cukrot, kakaóport, sót és vaníliakivonatot. Lassú tűzön melegítsd fel, de ne forrald fel.
Fontos, hogy a kakaóport csomómentesre keverd, mielőtt elkezded melegíteni, hogy ne maradjanak benne darabok.
Közben egy külön tálban verd fel a tojássárgákat. Folyamatos keverés mellett lassan adj hozzá egy merőkanál meleg tejes keveréket, hogy a tojások hőmérséklete fokozatosan emelkedjen.
Ez a hőkiegyenlítés nagyon fontos, mert így elkerülheted, hogy a tojássárgák rántotta állagúak legyenek.
Öntsd vissza a tojásos keveréket a lábosba, majd alacsony lángon keverd folyamatosan, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát. Ez körülbelül 5-7 percig tart.
Legyél türelmes és keverd folyamatosan, különben a krém könnyen leéghet az edény aljára. A kanál hátán egyenletesen kell bevonnia a krémnek, ha ujjaddal húzol egy vonalat, annak meg kell maradnia.
Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, majd hagyd kihűlni szobahőmérsékleten, mielőtt legalább 4 órára (vagy egy éjszakára) a hűtőbe teszed.
A szűrés eltávolítja az esetleges tojásdarabokat, így krémesebb lesz a végeredmény. A hűtés elengedhetetlen a megfelelő állag eléréséhez.
A lehűtött krémet öntsd egy fagylaltgépbe, és a gyártó utasításai szerint készítsd el a fagylaltot.
Ha nincs fagylaltgéped, a krémet tedd fagyasztóba, és 30 percenként keverd át egy villával, hogy elkerüld a jégkristályok képződését.
Amikor a fagylalt már majdnem kész, keverd hozzá az apróra vágott étcsokoládét, hogy gazdagabb textúrát kapjon.
A csokoládé legyen jó minőségű, legalább 70%-os kakaótartalommal, hogy intenzívebb legyen az íze.
Kanalazd a fagylaltot a tölcsérekbe, majd tedd őket egy tálcára és helyezd a fagyasztóba 30 percre, hogy megdermedjenek.
Ez a lépés segít abban, hogy a fagylalt ne olvadjon olyan gyorsan a mártás során.
Olvaszd meg a csokoládémázat, majd mártsd bele a fagylalt tetejét, és azonnal szórd meg darált mogyoróval a ropogós textúra érdekében.
A csokoládémáz legyen elég folyékony, hogy egyenletesen bevonja a fagylaltot. A mogyorót érdemes előtte megpirítani, hogy még intenzívebb legyen az íze.
Helyezd vissza a tölcséreket a fagyasztóba további 30 percre, hogy a csokoládémáz megdermedjen.
Ez a végső dermesztés biztosítja, hogy a csokoládémáz ne olvadjon le tálaláskor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.