Édes csokis chili szósz tálalva

Édes csokis chili szósz

Az édes csokis chili szósz a mexikói konyha ihlette különlegesség, amely a csokoládé és a chili tökéletes harmóniáját testesíti meg. A chili és a csokoládé kombinációját már az aztékok is használták, hogy különleges ízeket alkossanak. Ez a szósz kiválóan alkalmas grillezett húsok, sült zöldségek vagy akár desszertek kiegészítésére. Ha szeretnéd még gazdagabbá tenni az ízvilágát, egy csipetnyi vanília kivonatot is adhatsz hozzá.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Étcsokoládé
1 db Chili paprika
50 g Méz
100 ml Víz
20 ml Balzsamecet
1 csipet Fahéj
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a chilit és készítsd elő a hozzávalókat: mérd ki az étcsokoládét és a mézet.

    A chili aprításakor használj kesztyűt, hogy elkerüld a bőr irritációját. Az étcsokoládé minősége nagyban befolyásolja a szósz ízét, válassz jó minőségűt.

    2

    Egy kis lábosban hevítsd fel a vizet, és add hozzá a mézet, a balzsamecetet és az aprított chilit.

    A balzsamecet pikáns ízt ad a szósznak, de ha nincs, helyettesítheted egy kevés vörösborecettel.

    3

    Forrald fel a keveréket, majd csökkentsd a hőt, és főzd alacsony lángon 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A lassú főzés segít, hogy az ízek jobban összeérjenek és a chili ereje átjárja a szószt.

    4

    Add hozzá az étcsokoládét és keverd addig, amíg teljesen fel nem olvad, majd szórd bele a fahéjat és a sót.

    A csokoládét apró darabokra törd, hogy gyorsabban olvadjon. A só kiemeli a csokoládé édességét és a chili pikantériáját.

    5

    Főzd tovább a szószt alacsony lángon 2-3 percig, hogy sűrű és sima állagú legyen.

    Vigyázz, hogy a szósz ne forrjon, mert akkor a csokoládé megéghet. Folyamatosan kevergesd, hogy sima legyen.

    6

    Hagyd hűlni, majd tálald húsokhoz, süteményekhez, vagy tárold egy légmentesen zárható üvegben.

    A szósz hűtőben tárolva tovább eláll. Tálalás előtt kóstold meg, és ha szükséges, igazítsd a fűszerezésén.