Édes-savanyú fokhagymás mártás tálalva

Édes-savanyú fokhagymás mártás

Az édes-savanyú fokhagymás mártás az ázsiai konyha egyik népszerű fogása, amelyet sokoldalúsága miatt számos étel mellé használhatunk. Ez a mártás az édes, savanyú és enyhén csípős ízek harmonikus egyensúlyával teszi különlegessé az ételeket. A recept könnyen elkészíthető, és remekül illik sült húsokhoz, grillezett zöldségekhez vagy akár mártogatósnak is. Az ízek tökéletes kombinációja minden étkezést különlegesebbé varázsol.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
110 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
3 gerezd Fokhagyma
30 g Méz
20 ml Rizsecet
15 ml Szójaszósz
50 g Ketchup
50 ml Víz
10 g Keményítő
15 ml Olívaolaj
0.5 tk. Chilipehely
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Reszeld le a fokhagymát, és készítsd elő az összes hozzávalót, hogy kéznél legyenek a főzéshez.

    A fokhagymát érdemes közvetlenül a felhasználás előtt reszelni, hogy megőrizze az aromáját.

    2

    Egy közepes serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg a reszelt fokhagymát, amíg illatos lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserűvé teheti az egész mártást. Alacsony lángon pirítsd, és folyamatosan kevergesd.

    3

    Add hozzá a ketchupot, a mézet, a rizsecetet, a szójaszószt, és a vizet. Keverd össze alaposan, majd főzd 3-4 percig alacsony lángon.

    Használj jó minőségű ketchupot és mézet a legjobb ízhatás érdekében. A rizsecet helyett használhatsz almaecetet is, ha nincs kéznél.

    4

    Egy kis tálban keverd össze a keményítőt egy kevés hideg vízzel, hogy sima állagot kapj, majd öntsd a mártáshoz.

    Fontos, hogy a keményítőt hideg vízzel keverd el, különben csomós lesz a mártásban. A keményítős vizet lassan csorgasd a mártáshoz, miközben folyamatosan kevered.

    5

    Főzd tovább a mártást, amíg besűrűsödik, körülbelül 5-7 percig. Add hozzá a chili pelyhet, és keverd el alaposan.

    A mártás akkor jó, ha sűrű, de még folyékony. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet. A chili mennyiségét ízlés szerint állítsd be.

    6

    Ízesítsd sóval, majd kóstold meg, és szükség szerint állítsd be az ízeket. A mártás egyensúlya az édes-savanyú és enyhén csípős ízek között van.

    Kóstold meg a mártást többször is főzés közben, hogy biztosan megtaláld a tökéletes ízharmóniát. Ha túl savanyú, adj hozzá egy kevés mézet, ha túl édes, adj hozzá egy kevés rizsecetet.

    7

    Tálald a mártást frissen sült húsokhoz, grillezett zöldségekhez, vagy használhatod mártogatósként is. Légmentesen zárható edényben hűtőben 2-3 napig eltartható.

    A mártást tálalás előtt melegítsd fel, hogy igazán élvezetes legyen. Ha mártogatósként használod, kínálj mellé ropogós zöldségeket vagy tortilla chipset.