Édes-savanyĂș fokhagymĂĄs mĂĄrtĂĄs tĂĄlalva

Édes-savanyĂș fokhagymĂĄs mĂĄrtĂĄs

Az Ă©des-savanyĂș fokhagymĂĄs mĂĄrtĂĄs az ĂĄzsiai konyha egyik nĂ©pszerƱ fogĂĄsa, amelyet sokoldalĂșsĂĄga miatt szĂĄmos Ă©tel mellĂ© hasznĂĄlhatunk. Ez a mĂĄrtĂĄs az Ă©des, savanyĂș Ă©s enyhĂ©n csĂ­pƑs Ă­zek harmonikus egyensĂșlyĂĄval teszi kĂŒlönlegessĂ© az Ă©teleket. A recept könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s remekĂŒl illik sĂŒlt hĂșsokhoz, grillezett zöldsĂ©gekhez vagy akĂĄr mĂĄrtogatĂłsnak is. Az Ă­zek tökĂ©letes kombinĂĄciĂłja minden Ă©tkezĂ©st kĂŒlönlegesebbĂ© varĂĄzsol.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
110 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 30 g MĂ©z
⭕ 20 ml Rizsecet
⭕ 15 ml Szójaszósz
⭕ 50 g Ketchup
⭕ 50 ml Víz
⭕ 10 g KemĂ©nyĂ­tƑ
⭕ 15 ml Olívaolaj
⭕ 0.5 tk. Chilipehely
⭕ 0.5 tk. Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    Reszeld le a fokhagymĂĄt, Ă©s kĂ©szĂ­tsd elƑ az összes hozzĂĄvalĂłt, hogy kĂ©znĂ©l legyenek a fƑzĂ©shez.

    A fokhagymĂĄt Ă©rdemes közvetlenĂŒl a felhasznĂĄlĂĄs elƑtt reszelni, hogy megƑrizze az aromĂĄjĂĄt.

    2

    Egy közepes serpenyƑben hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat, Ă©s pirĂ­tsd meg a reszelt fokhagymĂĄt, amĂ­g illatos lesz.

    Vigyåzz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserƱvé teheti az egész mårtåst. Alacsony långon pirítsd, és folyamatosan kevergesd.

    3

    Add hozzĂĄ a ketchupot, a mĂ©zet, a rizsecetet, a szĂłjaszĂłszt, Ă©s a vizet. Keverd össze alaposan, majd fƑzd 3-4 percig alacsony lĂĄngon.

    HasznĂĄlj jĂł minƑsĂ©gƱ ketchupot Ă©s mĂ©zet a legjobb Ă­zhatĂĄs Ă©rdekĂ©ben. A rizsecet helyett hasznĂĄlhatsz almaecetet is, ha nincs kĂ©znĂ©l.

    4

    Egy kis tĂĄlban keverd össze a kemĂ©nyĂ­tƑt egy kevĂ©s hideg vĂ­zzel, hogy sima ĂĄllagot kapj, majd öntsd a mĂĄrtĂĄshoz.

    Fontos, hogy a kemĂ©nyĂ­tƑt hideg vĂ­zzel keverd el, kĂŒlönben csomĂłs lesz a mĂĄrtĂĄsban. A kemĂ©nyĂ­tƑs vizet lassan csorgasd a mĂĄrtĂĄshoz, miközben folyamatosan kevered.

    5

    FƑzd tovĂĄbb a mĂĄrtĂĄst, amĂ­g besƱrƱsödik, körĂŒlbelĂŒl 5-7 percig. Add hozzĂĄ a chili pelyhet, Ă©s keverd el alaposan.

    A mĂĄrtĂĄs akkor jĂł, ha sƱrƱ, de mĂ©g folyĂ©kony. Ha tĂșl sƱrƱ lenne, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet. A chili mennyisĂ©gĂ©t Ă­zlĂ©s szerint ĂĄllĂ­tsd be.

    6

    ÍzesĂ­tsd sĂłval, majd kĂłstold meg, Ă©s szĂŒksĂ©g szerint ĂĄllĂ­tsd be az Ă­zeket. A mĂĄrtĂĄs egyensĂșlya az Ă©des-savanyĂș Ă©s enyhĂ©n csĂ­pƑs Ă­zek között van.

    KĂłstold meg a mĂĄrtĂĄst többször is fƑzĂ©s közben, hogy biztosan megtalĂĄld a tökĂ©letes Ă­zharmĂłniĂĄt. Ha tĂșl savanyĂș, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s mĂ©zet, ha tĂșl Ă©des, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s rizsecetet.

    7

    TĂĄlald a mĂĄrtĂĄst frissen sĂŒlt hĂșsokhoz, grillezett zöldsĂ©gekhez, vagy hasznĂĄlhatod mĂĄrtogatĂłskĂ©nt is. LĂ©gmentesen zĂĄrhatĂł edĂ©nyben hƱtƑben 2-3 napig eltarthatĂł.

    A mĂĄrtĂĄst tĂĄlalĂĄs elƑtt melegĂ­tsd fel, hogy igazĂĄn Ă©lvezetes legyen. Ha mĂĄrtogatĂłskĂ©nt hasznĂĄlod, kĂ­nĂĄlj mellĂ© ropogĂłs zöldsĂ©geket vagy tortilla chipset.