Édes-savanyú körtés chutney tálalva

Édes-savanyú körtés chutney

Az édes-savanyú körtés chutney egy indiai eredetű mártás, amely tökéletes választás sajtokhoz, sült húsokhoz vagy akár párolt zöldségek mellé. A körte természetes édessége és a fűszerek melegsége harmonikus ízvilágot alkot, amely feldobja a legegyszerűbb fogásokat is. Ez a recept nemcsak ízletes, hanem könnyen elkészíthető, és hűtőszekrényben tárolva hosszabb ideig is eláll. Tipp: Ha intenzívebb ízre vágysz, adj hozzá egy kevés reszelt citromhéjat a főzés végén.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Körte
1 db Vöröshagyma
100 g Barnacukor
100 ml Almaecet
50 g Mazsola
1 tk. Őrölt gyömbér
1 csipet Őrölt fahéj
1 csipet
1 csipet Őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a körtéket, hámozd meg, és vágd apró kockákra. Aprítsd fel a vöröshagymát is.

    A körte fajtája befolyásolja a chutney ízét. A keményebb, savanykásabb körték jobban passzolnak ehhez a recepthez. A kockák legyenek nagyjából egyforma méretűek, hogy egyenletesen főjenek meg.

    2

    Egy közepes lábosban keverd össze az almaecetet és a barnacukrot, majd melegítsd, amíg a cukor feloldódik.

    Az almaecet helyett használhatsz fehérborecetet is. A barnacukor helyett használhatsz nádcukrot vagy mézet is, de a barnacukor karamelles ízt ad a chutney-nak.

    3

    Add hozzá a körtét, a vöröshagymát, a mazsolát, az őrölt gyömbért és a fahéjat, majd keverd alaposan össze.

    A mazsola helyett használhatsz aprított aszalt szilvát vagy sárgabarackot is. A fűszerek mennyiségét ízlés szerint állítsd be. Adhatsz hozzá egy kevés őrölt szegfűszeget is.

    4

    Főzd lassú tűzön 20-25 percig, időnként megkeverve, amíg a keverék besűrűsödik és a körte megpuhul.

    Fontos, hogy lassú tűzön főzd a chutney-t, hogy ne égjen le. Időnként keverd meg, hogy egyenletesen főjön. A chutney akkor jó, ha sűrű, de még folyékony.

    5

    Ízesítsd sóval és őrölt fekete borssal, majd főzd további 5 percig, hogy az ízek teljesen összeérjenek.

    A só és a bors kiemelik a chutney ízét. Kóstold meg a chutney-t, és szükség szerint állítsd be az ízeket.

    6

    Hagyd kissé hűlni, majd tálald sajtokhoz, sült húsokhoz vagy tárold sterilizált üvegben hűtőszekrényben.

    A chutney akkor a legfinomabb, ha néhány napig áll a hűtőben, hogy az ízek teljesen összeérjenek. Sterilizált üvegben tárolva a chutney hosszabb ideig eltartható.