Édes-savanyú paradicsomos lime szósz tálalva

Édes-savanyú paradicsomos lime szósz

Az édes-savanyú paradicsomos lime szósz az ázsiai konyha egyik izgalmas változata, amely frissességet és fűszerességet hoz minden ételbe. A paradicsom természetes édessége, a lime citrusos frissessége és a gyömbér pikáns karaktere egyensúlyban tartja az ízeket. Ez a mártás tökéletes sült húsokhoz, grillezett zöldségekhez vagy akár tésztákhoz is. Egy könnyed nyári vacsora kiegészítőjeként vagy egy ázsiai ihletésű étel mellé is ideális választás. Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés szezámmaggal vagy friss korianderrel megszórva.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
110 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Paradicsompüré
50 ml Friss lime lé
1 tk. Lime héj (reszelt)
40 g Barna cukor
30 ml Almaecet
20 ml Szójaszósz
10 g Friss gyömbér
1 gerezd Fokhagyma
1 tk. Chilipehely
10 ml Szezámolaj
1 tk.
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát és a gyömbért reszeld le, a lime héját is finoman reszeld le, majd facsard ki a lime levét.

    A lime héját csak a külső, zöld részét reszeld le, a fehér rész keserű lehet. A lime levét érdemes átszűrni, hogy ne kerüljenek bele magok.

    2

    Egy közepes lábosban hevítsd fel a szezámolajat közepes lángon.

    A szezámolaj helyett használhatsz más olajat is, például napraforgóolajat vagy olívaolajat, de a szezámolaj karakteresebb ízt ad a szósznak.

    3

    Add hozzá a reszelt fokhagymát és gyömbért, majd pirítsd illatosra 1-2 perc alatt.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a szósznak. Folyamatosan kevergesd.

    4

    Öntsd hozzá a paradicsompürét, majd keverd el alaposan.

    A paradicsompüré minősége nagyban befolyásolja a szósz ízét. Használj jó minőségű, sűrű paradicsompürét.

    5

    Szórd bele a barna cukrot, a chili pelyhet és öntsd hozzá az almaecetet és a szójaszószt.

    A barna cukor helyett használhatsz más édesítőt is, például mézet vagy juharszirupot. A chili pehelytől lesz pikánsabb a szósz.

    6

    Főzd alacsony lángon 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek és a szósz kissé besűrűsödjön.

    Időnként kevergesd meg a szószt, hogy ne égjen le az alja.

    7

    Öntsd hozzá a lime levét és a reszelt lime héjat, majd keverd alaposan el.

    A lime leve és héja frissességet kölcsönöz a szósznak.

    8

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd főzd további 2 percig.

    A só mennyiségét a szójaszósz sótartalmától függően állítsd be.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald sült húsok, grillezett zöldségek vagy tésztás ételek mellé.

    A szósz hűtőben tárolva néhány napig eláll.