Édes-savanyú szilvaszósz tálalva grillezett húsokkal

Édes-savanyú szilvaszósz

Az édes-savanyú szilvaszósz az ázsiai konyha egyik különleges eleme, amely az érett szilva természetes édességét ötvözi a szójaszósz és a rizsecet sós-savanykás ízével. A gyömbér és a chili pelyhek pikáns csavarja teszi ezt a szószt igazán izgalmassá, amely kiváló kiegészítője lehet grillezett húsoknak, tavaszi tekercseknek vagy rizses ételeknek. Egy igazi ízbomba, amely egzotikus hangulatot varázsol az asztalodra!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Friss szilva (kimagozva, aprítva)
50 g Barna cukor
30 ml Szójaszósz
20 ml Rizsecet
1 gerezd Fokhagyma (reszelt)
5 g Friss gyömbér (reszelt)
1 tk. Chilipehely
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A kimagozott szilvát aprítsd fel, és tedd egy közepes méretű lábasba.

    Érdemes érett, de nem túlérett szilvát használni a legjobb íz elérése érdekében. Ha nincs friss szilva, használhatsz fagyasztott szilvát is, de előtte olvaszd ki.

    2

    Add hozzá a barna cukrot, a szójaszószt, a rizsecetet és a vizet, majd keverd össze.

    A barna cukor helyett használhatsz nádcukrot vagy mézet is. A szójaszósz helyett használhatsz tamarit (gluténmentes szójaszósz) is, ha gluténmentes diétát követsz.

    3

    Tedd hozzá a reszelt fokhagymát és gyömbért, majd szórj bele chili pelyhet ízlés szerint.

    A fokhagymát és a gyömbért érdemes frissen reszelni a legjobb íz elérése érdekében. A chili pelyhek mennyiségét ízlés szerint állítsd be.

    4

    Közepes lángon főzd 20-25 percig, amíg a szilva megpuhul, és a szósz sűrűsödni kezd.

    Időnként keverd meg a szószt, hogy ne égjen le. A szósz akkor jó, ha sűrű, de még folyékony.

    5

    Turmixold simára a szószt, vagy hagyd darabosra, ha rusztikusabb állagot szeretnél.

    Ha turmixolod a szószt, használj botmixert vagy turmixgépet. Vigyázz, hogy a forró szósz ne fröccsenjen ki turmixolás közben.

    6

    Hűtsd le, és tálald grillezett húsok, tavaszi tekercsek vagy rizses ételek mellé.

    A szósz hűtőben tárolva 1-2 hétig eltartható. Tálalás előtt melegítsd fel a szószt.