Édesburgonya burger friss zöldségekkel

Édesburgonya Burger

Az édesburgonya burger egy egészséges és ízletes alternatíva a klasszikus hamburgerekhez. Az édesburgonya édeskés íze és krémes állaga kiválóan harmonizál a csicseriborsóval és a fűszerekkel. Ez a recept könnyen elkészíthető, és tele van tápanyagokkal, így tökéletes választás vegetáriánus és vegán étrendet követők számára.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
430 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Édesburgonya
200 g Csicseriborsó (konzerv, lecsöpögtetve)
50 g Zabpehely
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Petrezselyem (friss, aprított)
1 tk. Füstölt paprika
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olívaolaj
50 g Zsemlemorzsa
4 db Hamburger zsemle
4 levél Saláta
1 db Paradicsom
2 tk. Mustár
2 tk. Ketchup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az édesburgonyát hámozd meg és vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben körülbelül 10 perc alatt, vagy süsd meg 200°C-on 25 percig.

    Sütésnél az édesburgonya íze intenzívebb lesz. Ha főzöd, ne főzd túl, mert akkor nehezebb lesz vele dolgozni.

    2

    A főtt vagy sült édesburgonyát egy tálba tedd, és villával törd össze pépes állagúra.

    Nem kell teljesen simára törni, ha maradnak benne kisebb darabok, az még izgalmasabbá teszi a textúrát.

    3

    A csicseriborsót öblítsd le, majd botmixerrel vagy villával pépesítsd, és keverd az édesburgonyához.

    A csicseriborsó remekül összetartja a pogácsát. Ha nincs otthon, helyettesítheted más hüvelyesekkel is.

    4

    A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel, majd egy evőkanál olívaolajon pirítsd meg közepes lángon 5 percig.

    A hagymát és fokhagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredhet.

    5

    Add a pirított hagymát és fokhagymát az édesburgonyás keverékhez, majd keverd bele a zabpelyhet, zsemlemorzsát, fűszereket és az apróra vágott petrezselymet.

    A zabpehely és a zsemlemorzsa felszívja a felesleges nedvességet, és segít, hogy a pogácsák jól formázhatóak legyenek. A petrezselyem frissességet ad.

    6

    Alaposan keverd össze a masszát, majd formázz belőle 4 egyforma méretű pogácsát. Ha túl lágy, adj hozzá egy kis extra zsemlemorzsát.

    A masszának jól össze kell állnia, de ne legyen túl száraz. Ha túl sok zsemlemorzsát adsz hozzá, a pogácsák kemények lehetnek.

    7

    Helyezd a pogácsákat egy tálcára, és hagyd őket pihenni a hűtőben 30 percig, hogy jobban összeálljanak.

    A hűtés segít, hogy a pogácsák ne essenek szét sütés közben.

    8

    Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és süsd meg a pogácsákat közepes lángon oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    Ne süsd túl magas lángon, mert akkor kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.

    9

    Pirítsd meg a hamburgerzsemléket egy száraz serpenyőben vagy sütőben.

    A pirítás segít, hogy a zsemle ne ázzon el a nedves feltétektől.

    10

    Állítsd össze a burgert: helyezz egy salátalevelet a pirított zsemle alsó felére, tedd rá az édesburgonyás pogácsát, egy szelet paradicsomot, majd mustárt és ketchupot.

    Kísérletezz bátran a feltétekkel! Avokádó, csípős paprika, vagy egy különleges szósz is remekül passzolhat hozzá.

    11

    Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald azonnal friss salátával vagy sült burgonyával.

    Azonnal tálalva a legfinomabb, mert a pogácsa még meleg és a zsemle ropogós.