Az édesburgonyát hámozd meg és vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben körülbelül 10 perc alatt, vagy süsd meg 200°C-on 25 percig.
Sütésnél az édesburgonya íze intenzívebb lesz. Ha főzöd, ne főzd túl, mert akkor nehezebb lesz vele dolgozni.
A főtt vagy sült édesburgonyát egy tálba tedd, és villával törd össze pépes állagúra.
Nem kell teljesen simára törni, ha maradnak benne kisebb darabok, az még izgalmasabbá teszi a textúrát.
A csicseriborsót öblítsd le, majd botmixerrel vagy villával pépesítsd, és keverd az édesburgonyához.
A csicseriborsó remekül összetartja a pogácsát. Ha nincs otthon, helyettesítheted más hüvelyesekkel is.
A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel, majd egy evőkanál olívaolajon pirítsd meg közepes lángon 5 percig.
A hagymát és fokhagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredhet.
Add a pirított hagymát és fokhagymát az édesburgonyás keverékhez, majd keverd bele a zabpelyhet, zsemlemorzsát, fűszereket és az apróra vágott petrezselymet.
A zabpehely és a zsemlemorzsa felszívja a felesleges nedvességet, és segít, hogy a pogácsák jól formázhatóak legyenek. A petrezselyem frissességet ad.
Alaposan keverd össze a masszát, majd formázz belőle 4 egyforma méretű pogácsát. Ha túl lágy, adj hozzá egy kis extra zsemlemorzsát.
A masszának jól össze kell állnia, de ne legyen túl száraz. Ha túl sok zsemlemorzsát adsz hozzá, a pogácsák kemények lehetnek.
Helyezd a pogácsákat egy tálcára, és hagyd őket pihenni a hűtőben 30 percig, hogy jobban összeálljanak.
A hűtés segít, hogy a pogácsák ne essenek szét sütés közben.
Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és süsd meg a pogácsákat közepes lángon oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
Ne süsd túl magas lángon, mert akkor kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.
Pirítsd meg a hamburgerzsemléket egy száraz serpenyőben vagy sütőben.
A pirítás segít, hogy a zsemle ne ázzon el a nedves feltétektől.
Állítsd össze a burgert: helyezz egy salátalevelet a pirított zsemle alsó felére, tedd rá az édesburgonyás pogácsát, egy szelet paradicsomot, majd mustárt és ketchupot.
Kísérletezz bátran a feltétekkel! Avokádó, csípős paprika, vagy egy különleges szósz is remekül passzolhat hozzá.
Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald azonnal friss salátával vagy sült burgonyával.
Azonnal tálalva a legfinomabb, mert a pogácsa még meleg és a zsemle ropogós.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.