A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfuttatáshoz.
Az édesburgonyát főzd meg, majd törd össze és hagyd kihűlni.
Az édesburgonyát villával törd össze alaposan, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a tésztához adod.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A hideg vaj segít, hogy a tészta levelesebb legyen. A liszt szitálása pedig levegősebbé teszi a tésztát.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt, az egész tojást és az áttört édesburgonyát. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A sajtot egyenletesen oszlasd el a tésztában. A kelesztéshez keress egy meleg, huzatmentes helyet.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatásokat ismételd meg 2-3 alkalommal, hogy a tészta még levegősebb legyen. A hajtogatások között pihentesd a tésztát hűtőben 15-20 percig.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.
A tetejüket kend meg felvert tojással. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással megkent pogácsákat süsd aranybarnára. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő lehet.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
Rácson hagyd hűlni, így nem áznak be az alja.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.