Édesburgonyás pogácsa tálalva

Édesburgonyás pogácsa

Az édesburgonyás pogácsa egy igazán különleges változata a klasszikus magyar pogácsának, amelyben az édesburgonya természetes édessége és a sajt krémessége tökéletes harmóniát alkot. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új változat egy egészséges és tápláló alternatíva, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még izgalmasabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés rozmaringgal vagy füstölt sajttal gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Főtt, áttört édesburgonya
100 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfuttatáshoz.

    2

    Az édesburgonyát főzd meg, majd törd össze és hagyd kihűlni.

    Az édesburgonyát villával törd össze alaposan, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a tésztához adod.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vaj segít, hogy a tészta levelesebb legyen. A liszt szitálása pedig levegősebbé teszi a tésztát.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt, az egész tojást és az áttört édesburgonyát. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    5

    Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A sajtot egyenletesen oszlasd el a tésztában. A kelesztéshez keress egy meleg, huzatmentes helyet.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatásokat ismételd meg 2-3 alkalommal, hogy a tészta még levegősebb legyen. A hajtogatások között pihentesd a tésztát hűtőben 15-20 percig.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással megkent pogácsákat süsd aranybarnára. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő lehet.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    Rácson hagyd hűlni, így nem áznak be az alja.