Langyos tejbe morzsold az élesztőt, adj hozzá egy kevés cukrot és lisztet, majd keverd el. Hagyd állni 10 percig meleg helyen, míg habosodni kezd. TIPP: Használj friss élesztőt, mert a gyenge élesztő nem fog megemelni egy gazdag tésztát!
Az élesztő felfutásához a tej hőmérséklete legyen 30-35°C közötti. Ha nincs friss élesztőd, használhatsz szárított élesztőt is, de akkor a csomagoláson található utasításokat kövesd.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót és a vaníliás cukrot. Ez lesz a tészta száraz alapja.
A lisztet szitáld át, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és az élesztős keveréket. Dolgozd össze, majd adj hozzá 100 g tört, kihűlt édesburgonyát, és gyúrd sima, kissé puha tésztává.
Az édesburgonyát főzd meg vagy süsd meg előre, és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a tésztához adod. A tészta állaga akkor jó, ha nem ragad, de puha marad.
Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 45-60 percig, amíg duplájára nő. Közben a maradék édesburgonyát keverd össze a dióval – ez lesz a töltelék.
A töltelékhez használhatsz más magvakat is, például mandulát vagy mogyorót. A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd téglalap alakúra. Kend rá az édesburgonyás-diós keveréket, úgy hogy a széle üres maradjon.
A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne szakadjon el. A tölteléket egyenletesen kend el a tésztán.
Hajtsd félbe hosszában úgy, hogy az egyik oldal kissé fedje a másikat – ez adja meg a klasszikus stollen formát. Enyhén nyomd le.
A hajtásnál figyelj, hogy ne kerüljön töltelék a szélekre, mert akkor nehezebb lesz összenyomni.
Helyezd a formázott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és hagyd pihenni 15 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).
A sütőt alaposan melegítsd elő, mielőtt beteszed a stollent.
Süsd 35-40 percig, amíg a stollen szép aranybarna lesz. Ha szükséges, a vége felé takard le, hogy ne égjen meg a teteje.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a stollenre. Ha hústűvel beleszúrsz, és tisztán jön ki, akkor megsült.
Langyosra hűlés után szitálj rá porcukrot. TIPP: Ha olvasztott vajjal átkented, jobban megtapad a cukor.
A stollent olvasztott vajjal kend le, majd szórd meg porcukorral, így szebb és ízletesebb lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.