Tisztítsd meg az epreket, majd turmixold simára a citromlével és 50 g cukorral. Tedd félre hűtőbe.
A citromlé segít megőrizni az eper színét és frissességét.
Egy lábasban melegítsd fel a tejet és a tejszínt közepes lángon, amíg gőzölögni kezd, de ne forrald fel.
A forralás megváltoztathatja a tej és a tejszín állagát.
Egy másik tálban keverd össze a tojássárgájákat a maradék cukorral, amíg világos és habos lesz.
A habosra keverés segít a fagylaltnak, hogy könnyebb és krémesebb legyen.
Lassan öntsd hozzá a meleg tejes keveréket a tojásos cukorhoz, folyamatos keverés mellett, hogy ne csapódjon ki a tojás.
Ez a temperálás. Nagyon fontos, hogy a tojás ne csapódjon ki, mert akkor rántotta lesz a fagylaltból!
Öntsd vissza az egészet a lábasba, és alacsony hőfokon főzd addig, amíg besűrűsödik (kb. 5-7 perc), de ne forrald fel!
Akkor jó, ha a krém bevonja a kanál hátulját, és ha végighúzod az ujjad a kanálon, a vonal nem folyik össze.
Szűrd át a keveréket egy finom szitán, majd keverd hozzá az eperpürét és a vaníliakivonatot. Hagyd kihűlni szobahőmérsékleten.
A szűrés segít eltávolítani a kisebb tojásdarabokat, ha mégis kicsapódott volna.
Tedd a fagylaltalapot hűtőbe legalább 4 órára, vagy egy éjszakára, hogy jól lehűljön.
A hűtés elengedhetetlen a fagylaltgépbe helyezés előtt.
Öntsd a keveréket fagylaltgépbe, és keverd, amíg krémes állagú nem lesz (kb. 20-30 perc).
Kövesd a fagylaltgép használati utasítását.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd a keveréket egy fagyasztóba helyezhető edénybe, és 30 percenként keverd át egy villával vagy habverővel, hogy ne keletkezzenek jégkristályok.
Ez a módszer munkaigényesebb, de így is finom fagylaltot készíthetsz.
Ha a fagylalt megfelelő állagú, tálald frissen, vagy tedd egy légmentesen zárható dobozba és fagyaszd további 2-3 órán át a tökéletes állag eléréséhez.
Ha légmentesen zárod le, elkerülheted a jégkristályok képződését.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.