A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az tönkreteheti az élesztőt. A langyos tej ideális az élesztő felfuttatásához.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomók kialakulását a tésztában.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A meleg hely segíti a tésztát a kelésben. Ha nincs meleg helyed, tedd a tésztát a sütőbe, amit előzőleg nagyon rövid ideig melegítettél elő, majd kapcsold ki.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy ne olvadjon meg a tészta hajtogatása során. A pihenők alatt a tészta lazul, így könnyebb lesz vele dolgozni.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag eperlekvárt és néhány szelet friss epret, majd tekerd fel croissant formára.
Ne tegyél túl sok tölteléket a croissantokba, mert sütés közben kifolyhat.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít a croissantoknak, hogy még légiesebbek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojással való megkenés szép színt és fényes felületet ad a croissantoknak.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral és díszítsd friss eperdarabokkal.
A croissantokat akkor a legfinomabbak, ha frissen fogyasztjuk, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhetőek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.