Étcsokoládés croissant tálalva

Étcsokoládés croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. Az étcsokoládés változat különösen kedvelt azok körében, akik a telt, csokoládés ízeket kedvelik. Ez a croissant tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár egy elegáns desszertként is megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Étcsokoládé
50 ml Tejszín
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a croissantok szépen megkeljenek.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A lisztet szitálva levegősebbé teheted, ami jót tesz a végeredménynek.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tésztának duplájára kell kelnie. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is használhatod alacsony hőfokon (kb. 30°C).

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg és kemény, mert különben szétkenődik a tésztában. A hajtogatások közötti pihenés fontos, hogy a tészta ne húzódjon vissza.

    5

    Az étcsokoládét olvaszd fel gőz felett a tejszínnel, majd hagyd kihűlni, hogy sűrű, kenhető állagú legyen.

    A csokoládét óvatosan olvaszd, nehogy megégjen. Ha nincs tejszíned, egy kis vajjal is helyettesítheted.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag étcsokoládékrémet, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket minél hosszabbra vágod, annál több réteg lesz a croissantban.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelesztés is fontos, hogy a croissantok könnyűek és levegősek legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojás szép színt ad a croissantoknak. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő lehet.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukorral való meghintés opcionális, de nagyon jól mutat.