A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a croissantok szépen megkeljenek.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A lisztet szitálva levegősebbé teheted, ami jót tesz a végeredménynek.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tésztának duplájára kell kelnie. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is használhatod alacsony hőfokon (kb. 30°C).
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg és kemény, mert különben szétkenődik a tésztában. A hajtogatások közötti pihenés fontos, hogy a tészta ne húzódjon vissza.
Az étcsokoládét olvaszd fel gőz felett a tejszínnel, majd hagyd kihűlni, hogy sűrű, kenhető állagú legyen.
A csokoládét óvatosan olvaszd, nehogy megégjen. Ha nincs tejszíned, egy kis vajjal is helyettesítheted.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag étcsokoládékrémet, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögeket minél hosszabbra vágod, annál több réteg lesz a croissantban.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
A második kelesztés is fontos, hogy a croissantok könnyűek és levegősek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojás szép színt ad a croissantoknak. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő lehet.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.
A porcukorral való meghintés opcionális, de nagyon jól mutat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.