A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy kuglófformát kivajazunk, majd liszttel meghintünk.
A forma alapos előkészítése elengedhetetlen, hogy a kuglóf könnyen kijöjjön. A vaj helyett használhatsz sütőspray-t is.
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és jól elkeverjük.
A vajat szobahőmérsékletűen használd, hogy könnyen habosra lehessen keverni. A tojásokat egyesével add hozzá, és minden tojás után alaposan keverd el, hogy a tészta ne csapódjon ki.
A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót egy külön tálban összekeverjük.
A száraz hozzávalók összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el, és a kuglóf szép magas lesz.
A száraz hozzávalókat fokozatosan a vajas keverékhez adjuk, majd hozzáadjuk a tejet, a citromlevet és a reszelt citromhéjat.
A száraz és nedves hozzávalókat felváltva add hozzá, hogy a tészta ne legyen csomós. A citromhéjat csak a sárga részéből reszeld, mert a fehér része keserű.
A tésztát alaposan elkeverjük, hogy sima és homogén állagot kapjunk.
Ne keverd túl a tésztát, mert a kuglóf kemény lehet. Csak addig keverd, amíg a hozzávalók össze nem állnak.
A kész tésztát a kuglófformába öntjük, és egy spatulával elegyengetjük.
A tésztát egyenletesen oszlasd el a formában, hogy a kuglóf egyenletesen süljön meg.
A formát az előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 40-45 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a kuglófra. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
A sütőből kivéve hagyjuk 10 percig a formában hűlni, majd óvatosan kiborítjuk egy rácsra, és teljesen kihűtjük.
Ha a kuglóf nem akar kijönni a formából, tegyél rá egy nedves konyharuhát pár percre. A teljesen kihűlt kuglófot könnyebb szeletelni.
A kuglófot porcukorral megszórjuk, és szeletelve tálaljuk.
A porcukorral való megszórás opcionális, díszítheted csokimázzal vagy citrommázzal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.