Fahéjas-citromos kuglóf tálalva

Fahéjas-citromos kuglóf

A kuglóf egy klasszikus sütemény, amely generációk óta népszerű a házi sütés szerelmesei körében. A citrom és a fahéj kombinációja egyedülállóan friss és fűszeres ízt ad ennek a változatnak. Tökéletes választás reggelire, délutáni kávé mellé, vagy akár ünnepi alkalmakra is. Ha szereted a puha, omlós süteményeket, ezt a kuglófot mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
300 g Liszt
180 g Kristálycukor
3 db Tojás
150 g Vaj
120 ml Tej
1 tk. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
2 tk. Fahéj
1 db Citromhéj (reszelt)
2 ek. Citromlé
1 csipet
20 g Porcukor (a szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy kuglófformát kivajazunk, majd liszttel meghintünk.

    A forma alapos előkészítése elengedhetetlen, hogy a kuglóf könnyen kijöjjön. A vaj helyett használhatsz sütőspray-t is.

    2

    A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és jól elkeverjük.

    A vajat szobahőmérsékletűen használd, hogy könnyen habosra lehessen keverni. A tojásokat egyesével add hozzá, és minden tojás után alaposan keverd el, hogy a tészta ne csapódjon ki.

    3

    A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót egy külön tálban összekeverjük.

    A száraz hozzávalók összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el, és a kuglóf szép magas lesz.

    4

    A száraz hozzávalókat fokozatosan a vajas keverékhez adjuk, majd hozzáadjuk a tejet, a citromlevet és a reszelt citromhéjat.

    A száraz és nedves hozzávalókat felváltva add hozzá, hogy a tészta ne legyen csomós. A citromhéjat csak a sárga részéből reszeld, mert a fehér része keserű.

    5

    A tésztát alaposan elkeverjük, hogy sima és homogén állagot kapjunk.

    Ne keverd túl a tésztát, mert a kuglóf kemény lehet. Csak addig keverd, amíg a hozzávalók össze nem állnak.

    6

    A kész tésztát a kuglófformába öntjük, és egy spatulával elegyengetjük.

    A tésztát egyenletesen oszlasd el a formában, hogy a kuglóf egyenletesen süljön meg.

    7

    A formát az előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 40-45 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a kuglófra. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    A sütőből kivéve hagyjuk 10 percig a formában hűlni, majd óvatosan kiborítjuk egy rácsra, és teljesen kihűtjük.

    Ha a kuglóf nem akar kijönni a formából, tegyél rá egy nedves konyharuhát pár percre. A teljesen kihűlt kuglófot könnyebb szeletelni.

    9

    A kuglófot porcukorral megszórjuk, és szeletelve tálaljuk.

    A porcukorral való megszórás opcionális, díszítheted csokimázzal vagy citrommázzal is.