Fahéjas csokis fánk tálalva

Fahéjas csokis fánk

A fahéj és csokoládé párosítása az egyik legklasszikusabb kombináció, amelyet számos desszertben megtalálhatunk. A fahéjas csokis fánk egy mennyei édesség, amelyben a puha, aranybarna tésztát gazdag étcsokoládé bevonat és egy csipetnyi fahéjas cukor koronázza meg. A fánkok tökéletes egyensúlyt teremtenek az édes és fűszeres ízek között, így egy igazi különlegesség minden alkalomra. Frissen a legfinomabb, így érdemes az elkészítés után azonnal megkóstolni!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
500 ml Napraforgóolaj
5 g Fahéj
150 g Étcsokoládé
50 g Porcukor
20 g Kakaópor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a fahéjat és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb legyen.

    3

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad a kezedhez. Figyelj, hogy ne tegyél túl sok lisztet, mert akkor a fánkok kemények lesznek.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A konyharuha legyen tiszta és enyhén nedves, hogy ne száradjon ki a tészta teteje.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánkok nem lesznek elég puha.

    6

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánkok szép magasak és könnyűek legyenek.

    7

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Az olaj hőmérsékletét folyamatosan ellenőrizd. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, kívül megégnek, belül nyersek maradnak.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    A fánkokat ne szúrd meg sütés közben, mert akkor több olajat szívnak magukba.

    9

    Olvaszd meg az étcsokoládét vízgőz felett, majd mártsd bele a fánkok tetejét.

    A csokoládéhoz adhatsz egy kevés vajat vagy tejet, hogy fényesebb és könnyebben kenhető legyen.

    10

    Keverj össze porcukrot, kakaóport és egy kis extra fahéjat, majd szórd meg a csokoládéval bevont fánkok tetejét.

    A kakaópor mennyiségével szabályozhatod a bevonat intenzitását.

    11

    Hagyd megszilárdulni a bevonatot, majd tálald frissen, hogy a fahéjas és csokis ízek tökéletes harmóniában érvényesüljenek.

    A megszilárdulást hűtőben is felgyorsíthatod.