Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a fahéjat és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb legyen.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad a kezedhez. Figyelj, hogy ne tegyél túl sok lisztet, mert akkor a fánkok kemények lesznek.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A konyharuha legyen tiszta és enyhén nedves, hogy ne száradjon ki a tészta teteje.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánkok nem lesznek elég puha.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánkok szép magasak és könnyűek legyenek.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét folyamatosan ellenőrizd. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, kívül megégnek, belül nyersek maradnak.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A fánkokat ne szúrd meg sütés közben, mert akkor több olajat szívnak magukba.
Olvaszd meg az étcsokoládét vízgőz felett, majd mártsd bele a fánkok tetejét.
A csokoládéhoz adhatsz egy kevés vajat vagy tejet, hogy fényesebb és könnyebben kenhető legyen.
Keverj össze porcukrot, kakaóport és egy kis extra fahéjat, majd szórd meg a csokoládéval bevont fánkok tetejét.
A kakaópor mennyiségével szabályozhatod a bevonat intenzitását.
Hagyd megszilárdulni a bevonatot, majd tálald frissen, hogy a fahéjas és csokis ízek tökéletes harmóniában érvényesüljenek.
A megszilárdulást hűtőben is felgyorsíthatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.