Fahéjas-csokoládés kuglóf tálalva

Fahéjas-csokoládés kuglóf

A csokoládés kuglóf az egyik legnépszerűbb változata ennek a hagyományos süteménynek, és a fahéj hozzáadása még különlegesebbé teszi az ízét. A csokoládé gazdag íze és a fahéj fűszeressége tökéletes harmóniát alkot, amely minden falatban érezhető. Képzeld el, ahogy a sütőből kiáradó csokoládés illat betölti a konyhát, és az omlós kuglóf ropogós kérge alatt egy szaftos, fűszeres belső rejlik. Ez a sütemény ideális választás egy hideg őszi vagy téli délutánra egy bögre forró csokoládé vagy kávé mellé.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
250 g Liszt
150 g Étcsokoládé
30 g Kakaópor
3 db Tojás
100 g Vaj
120 g Cukor
100 ml Tej
1 tk. Sütőpor
2 tk. Fahéj
1 tk. Vanília kivonat
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát, vagy béleld ki sütőpapírral.

    A kuglófforma alapos kivajazása és lisztezése megakadályozza, hogy a tészta beleragadjon. A sütőpapírral való kibélelés még biztosabb megoldás.

    2

    A vajat olvaszd meg, majd hagyd langyosra hűlni.

    A langyos vaj jobban elkeveredik a többi hozzávalóval, mint a forró.

    3

    A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, majd keverd hozzá a kakaóport, és hagyd kicsit hűlni.

    A kakaóporral együtt olvasztott csokoládé intenzívebb ízt ad a kuglófnak.

    4

    Egy nagy tálban keverd habosra a tojásokat és a cukrot.

    A habosra kevert tojás és cukor levegősebbé teszi a tésztát.

    5

    Add hozzá a vanília kivonatot, az olvasztott vajat, a tejet és a fahéjat, majd keverd simára.

    A vajat ne legyen túl forró, mert az megfőzheti a többi hozzávalót. A fahéjat alaposan keverd el, hogy ne legyen csomós.

    6

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.

    A száraz hozzávalók összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el a tésztában.

    7

    A száraz hozzávalókat fokozatosan adagold a tojásos keverékhez, közben óvatosan keverd, hogy csomómentes tésztát kapj.

    A fokozatos adagolással és óvatos keveréssel elkerülheted a csomók kialakulását.

    8

    Végül keverd bele az olvasztott csokoládés keveréket, és dolgozd össze a tésztát.

    A csokoládés keveréket lassan csorgasd a tésztába, hogy márványos hatást érj el. Ne keverd túl, csak éppen hogy összeálljon.

    9

    Öntsd a masszát az előkészített kuglófformába, és egyengesd el a tetejét.

    A kuglófformát alaposan vajazd ki és lisztezd meg, hogy a kuglóf könnyen kijöjjön sütés után. A masszát óvatosan öntsd bele, hogy ne maradjon levegő a tésztában.

    10

    Süsd a kuglófot 40-45 percig, vagy amíg egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni a tészta átsülését.

    11

    Hagyd 10 percig a formában hűlni, majd óvatosan borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    A formában való hűtés segít, hogy a kuglóf ne törjön össze kiborításkor.

    12

    Tálalás előtt megszórhatod porcukorral, vagy meglocsolhatod olvasztott csokoládéval az extra ízért.

    Az olvasztott csokoládéval való locsolás még csokoládésabbá és mutatósabbá teszi a kuglófot.