Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát, vagy béleld ki sütőpapírral.
A kuglófforma alapos kivajazása és lisztezése megakadályozza, hogy a tészta beleragadjon. A sütőpapírral való kibélelés még biztosabb megoldás.
A vajat olvaszd meg, majd hagyd langyosra hűlni.
A langyos vaj jobban elkeveredik a többi hozzávalóval, mint a forró.
A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, majd keverd hozzá a kakaóport, és hagyd kicsit hűlni.
A kakaóporral együtt olvasztott csokoládé intenzívebb ízt ad a kuglófnak.
Egy nagy tálban keverd habosra a tojásokat és a cukrot.
A habosra kevert tojás és cukor levegősebbé teszi a tésztát.
Add hozzá a vanília kivonatot, az olvasztott vajat, a tejet és a fahéjat, majd keverd simára.
A vajat ne legyen túl forró, mert az megfőzheti a többi hozzávalót. A fahéjat alaposan keverd el, hogy ne legyen csomós.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.
A száraz hozzávalók összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el a tésztában.
A száraz hozzávalókat fokozatosan adagold a tojásos keverékhez, közben óvatosan keverd, hogy csomómentes tésztát kapj.
A fokozatos adagolással és óvatos keveréssel elkerülheted a csomók kialakulását.
Végül keverd bele az olvasztott csokoládés keveréket, és dolgozd össze a tésztát.
A csokoládés keveréket lassan csorgasd a tésztába, hogy márványos hatást érj el. Ne keverd túl, csak éppen hogy összeálljon.
Öntsd a masszát az előkészített kuglófformába, és egyengesd el a tetejét.
A kuglófformát alaposan vajazd ki és lisztezd meg, hogy a kuglóf könnyen kijöjjön sütés után. A masszát óvatosan öntsd bele, hogy ne maradjon levegő a tésztában.
Süsd a kuglófot 40-45 percig, vagy amíg egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.
A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni a tészta átsülését.
Hagyd 10 percig a formában hűlni, majd óvatosan borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
A formában való hűtés segít, hogy a kuglóf ne törjön össze kiborításkor.
Tálalás előtt megszórhatod porcukorral, vagy meglocsolhatod olvasztott csokoládéval az extra ízért.
Az olvasztott csokoládéval való locsolás még csokoládésabbá és mutatósabbá teszi a kuglófot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.