Fahéjas-diós palacsinta tálalva

Fahéjas-diós palacsinta

A fahéjas-diós palacsinta egy igazán melegséget adó, fűszeres desszert vagy reggeli, amely különösen az őszi és téli hónapokban népszerű. A dió már az ókor óta az egyik legkedveltebb olajos mag, míg a fahéj a világ egyik legősibb fűszere, amelyet már az egyiptomiak is nagy becsben tartottak. Ez a palacsinta a dió ropogós textúráját és a fahéj fűszeres aromáját ötvözi egy lágy, puha tésztában. Tálalhatod mézzel vagy juharsziruppal, hogy még intenzívebbé tedd az ízélményt!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt
2 db Tojás
250 ml Tej
100 ml Szódavíz
1 csipet
30 g Cukor
20 g Vaj
5 g Sütőpor
5 g Őrölt fahéj
50 g Darált dió
5 ml Vanília kivonat
10 ml Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy keverőtálba szitáld a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot és a fahéjat, hogy csomómentes, könnyű tésztát kapj.

    A szitálás segít a száraz hozzávalóknak egyenletesen elkeveredni és megakadályozza a csomók kialakulását a tésztában.

    2

    Egy másik tálban verd fel a tojásokat, add hozzá a tejet, a szódavizet és a vanília kivonatot, majd keverd simára.

    A szódavíz könnyebbé és levegősebbé teszi a palacsintát. A vanília kivonat helyett használhatsz vaníliás cukrot is.

    3

    Olvaszd meg a vajat, majd hagyd hűlni, és keverd bele a tojásos keverékbe.

    A megolvasztott vaj gazdagabb ízt ad a palacsintának, de ne legyen túl forró, amikor a tojásos keverékhez adod, mert akkor kicsaphatja a tojást.

    4

    Lassan öntsd a nedves hozzávalókat a szárazhoz, miközben folyamatosan kevered egy habverővel, hogy csomómentes, sima tésztát kapj.

    Ne keverd túl a tésztát, mert akkor a palacsinták kemények lesznek. Elég, ha a hozzávalók éppen csak összeállnak.

    5

    Adj hozzá a tésztához 30 g darált diót, és keverd el, hogy az íze egyenletesen eloszoljon.

    A diót durvára is vághatod, ha szereted, ha ropogósabb a palacsinta. A dió helyett használhatsz más magvakat is, például pekándiót vagy mandulát.

    6

    Egy serpenyőt kenj ki vékonyan olajjal, majd közepes lángon melegítsd fel.

    A serpenyőnek elég forrónak kell lennie, hogy a palacsinta ne ragadjon le, de ne legyen túl forró, mert akkor megég.

    7

    Önts egy kisebb merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal terítsd el. Süsd 1-2 percig, amíg a szélei megszilárdulnak és a tetején buborékok jelennek meg.

    Akkor fordítsd meg a palacsintát, ha a tetején buborékok jelennek meg és az alja aranybarna.

    8

    Egy spatulával óvatosan fordítsd meg a palacsintát, és süsd további 1 percig, amíg aranybarnára pirul.

    A palacsintát óvatosan fordítsd meg, hogy ne szakadjon szét.

    9

    Ismételd meg a folyamatot, amíg az összes tészta elfogy. Ha szükséges, időnként kend ki újra a serpenyőt egy kis olajjal.

    A kész palacsintákat egymásra rakhatod egy tányéron, és lefedheted alufóliával, hogy melegen tartsd őket.

    10

    Tálald a fahéjas-diós palacsintát mézzel, porcukorral és a maradék darált dióval megszórva.

    A tálaláshoz használhatsz juharszirupot vagy tejszínhabot is. A dió helyett más magvakat is használhatsz, például pekándiót vagy mandulát.