Egy nagy keverőtálba szitáld a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot és a fahéjat, hogy csomómentes, könnyű tésztát kapj.
A szitálás segít a száraz hozzávalóknak egyenletesen elkeveredni és megakadályozza a csomók kialakulását a tésztában.
Egy másik tálban verd fel a tojásokat, add hozzá a tejet, a szódavizet és a vanília kivonatot, majd keverd simára.
A szódavíz könnyebbé és levegősebbé teszi a palacsintát. A vanília kivonat helyett használhatsz vaníliás cukrot is.
Olvaszd meg a vajat, majd hagyd hűlni, és keverd bele a tojásos keverékbe.
A megolvasztott vaj gazdagabb ízt ad a palacsintának, de ne legyen túl forró, amikor a tojásos keverékhez adod, mert akkor kicsaphatja a tojást.
Lassan öntsd a nedves hozzávalókat a szárazhoz, miközben folyamatosan kevered egy habverővel, hogy csomómentes, sima tésztát kapj.
Ne keverd túl a tésztát, mert akkor a palacsinták kemények lesznek. Elég, ha a hozzávalók éppen csak összeállnak.
Adj hozzá a tésztához 30 g darált diót, és keverd el, hogy az íze egyenletesen eloszoljon.
A diót durvára is vághatod, ha szereted, ha ropogósabb a palacsinta. A dió helyett használhatsz más magvakat is, például pekándiót vagy mandulát.
Egy serpenyőt kenj ki vékonyan olajjal, majd közepes lángon melegítsd fel.
A serpenyőnek elég forrónak kell lennie, hogy a palacsinta ne ragadjon le, de ne legyen túl forró, mert akkor megég.
Önts egy kisebb merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal terítsd el. Süsd 1-2 percig, amíg a szélei megszilárdulnak és a tetején buborékok jelennek meg.
Akkor fordítsd meg a palacsintát, ha a tetején buborékok jelennek meg és az alja aranybarna.
Egy spatulával óvatosan fordítsd meg a palacsintát, és süsd további 1 percig, amíg aranybarnára pirul.
A palacsintát óvatosan fordítsd meg, hogy ne szakadjon szét.
Ismételd meg a folyamatot, amíg az összes tészta elfogy. Ha szükséges, időnként kend ki újra a serpenyőt egy kis olajjal.
A kész palacsintákat egymásra rakhatod egy tányéron, és lefedheted alufóliával, hogy melegen tartsd őket.
Tálald a fahéjas-diós palacsintát mézzel, porcukorral és a maradék darált dióval megszórva.
A tálaláshoz használhatsz juharszirupot vagy tejszínhabot is. A dió helyett más magvakat is használhatsz, például pekándiót vagy mandulát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.