A friss gyömbért hámozd meg, majd reszeld le finomra vagy szeleteld vékonyra.
A gyömbér ízének intenzitása függ a mennyiségétől. Kóstold meg a tejes keveréket, és adj hozzá többet, ha szeretnéd.
Egy közepes lábosba öntsd a tejet és a tejszínt, majd add hozzá a reszelt gyömbért, a fahéjat és a mézet. Közepes lángon melegítsd fel, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!
A méz helyett használhatsz más édesítőt is, például juharszirupot vagy agavé szirupot.
Főzd alacsony lángon kb. 5 percig, hogy a gyömbér és a fahéj aromája teljesen kioldódjon. Ezután szűrd le a keveréket, hogy eltávolítsd a gyömbérdarabokat.
A szűrés fontos, hogy a fagylalt sima legyen, és ne legyenek benne darabok.
Egy másik tálban keverd össze a tojássárgáját habverővel, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.
A tojássárgákat addig verd, amíg szinte teljesen kifehérednek, ez biztosítja a krémes állagot.
A meleg fűszeres tejből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz.
Lassan adagold a tejet a tojáshoz, folyamatosan keverve, hogy elkerüld a tojás kicsapódását.
Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
A krém akkor van kész, ha a kanál hátán egyenletesen bevonja. Ha túlfőzöd, a tojás kicsapódhat.
Vedd le a tűzről, keverd bele a vaníliakivonatot, majd hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten. Ezután tedd hűtőbe legalább 4 órára.
A hűtési idő alatt az ízek összeérnek, és a fagylalt alapja megfelelően lehűl.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával.
A fagylaltgép használata a legjobb eredményt adja. Ha kézzel készíted, a rendszeres keverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását.
A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni. Díszítheted fahéjjal és kandírozott gyömbérdarabokkal.
A tálalás előtt pár percig hagyd a fagylaltot szobahőmérsékleten, hogy könnyebben kanalazható legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.