Fahéjas-gyömbéres szilvaszósz tålalva

Fahéjas-gyömbéres szilvaszósz

A szilvaszĂłsz a közĂ©p-eurĂłpai konyha egyik klasszikus eleme, amelyet Ă©vszĂĄzadok Ăłta hasznĂĄlnak hĂșsok Ă©s desszertek mellĂ©. A fahĂ©j Ă©s a gyömbĂ©r hozzĂĄadĂĄsa gazdagĂ­tja az Ă­zvilĂĄgot, Ă©s kĂŒlönleges aromĂĄt kölcsönöz a szĂłsznak. Ez a fƱszeres, Ă©des-savanyĂș mĂĄrtĂĄs tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs az Ƒszi Ă©s tĂ©li hĂłnapokban, amikor a melegĂ­tƑ fƱszerek igazĂĄn Ă©rvĂ©nyesĂŒlnek. Ahogy a szilva fƑzĂ©s közben megpuhul Ă©s a fƱszerek aromĂĄja ĂĄtjĂĄrja a szĂłszt, a konyhĂĄt betölti a fahĂ©j Ă©s gyömbĂ©r illata. Ez a mĂĄrtĂĄs kivĂĄlĂłan illik sĂŒlt hĂșsokhoz, kĂŒlönösen kacsa vagy sertĂ©ssĂŒlt mellĂ©, de desszertekhez, pĂ©ldĂĄul palacsintĂĄhoz vagy fagylalthoz is tökĂ©letes.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g Érett szilva
⭕ 15 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 2 ek. Barnacukor
⭕ 1 ek. Friss citromlĂ©
⭕ 50 ml Víz
⭕ 0.25 tk. Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    ElƑkĂ©szĂ­tĂ©s: Magozd ki Ă©s kockĂĄzd fel az Ă©rett szilvĂĄkat. Reszeld le a friss gyömbĂ©rt.

    Érdemes a szilvĂĄkat egyforma mĂ©retƱre kockĂĄzni, hogy egyenletesen puhuljanak meg.

    2

    FƑzĂ©s: Egy közepes mĂ©retƱ lĂĄbasban keverd össze a szilvĂĄt, gyömbĂ©rt, barnacukrot Ă©s a vizet. HozzĂĄadod a fahĂ©jat, majd közepes lĂĄngon fƑzd 15-20 percig, amĂ­g a szilva megpuhul.

    FƑzĂ©s közben nĂ©ha keverd meg, hogy ne Ă©gjen le. Ha a szilva nagyon savanyĂș, tegyĂ©l bele több barnacukrot.

    3

    ÍzesĂ­tĂ©s: Amikor a szilva megpuhult, add hozzĂĄ a citromlevet Ă©s egy csipet sĂłt. Keverd össze alaposan.

    A citromlĂ© kiemeli a szilva Ă­zĂ©t, a sĂł pedig egyensĂșlyba hozza az Ă©dessĂ©get.

    4

    PĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s: Botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd a keverĂ©ket, amĂ­g sima ĂĄllagot nem kapsz. Ha sƱrƱbb szĂłszt szeretnĂ©l, fƑzd tovĂĄbbi 5 percig.

    Ha nincs botmixer, krumplinyomĂłval is összetörheted a szilvĂĄt, de nem lesz teljesen sima a szĂłsz. A hosszabb fƑzĂ©s sorĂĄn a szĂłsz tovĂĄbb sƱrƱsödik.

    5

    TĂĄlalĂĄs: A szĂłszt melegen vagy hidegen tĂĄlald hĂșsok mellĂ©, desszertekhez, vagy akĂĄr palacsintĂĄra is kivĂĄlĂł.

    A szĂłsz hƱtƑben tĂĄrolva nĂ©hĂĄny napig elĂĄll. TĂĄlalĂĄs elƑtt kĂłstold meg, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, igazĂ­tsd a fƱszerezĂ©st.