Egy közepes lábosba öntsd a tejet és a tejszínt, majd add hozzá a vaníliakivonatot és a fahéjat. Közepes lángon melegítsd fel, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!
A fahéj helyett használhatsz fahéjrudat is, amit a végén eltávolítasz, intenzívebb ízt ad.
Egy másik tálban keverd össze a cukrot és a tojássárgáját habverővel, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.
A tojássárgáját addig verd, amíg szinte teljesen kifehéredik, így lesz a fagylalt szép krémes.
A meleg tejes keverékből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz.
Ez a lépés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a tojás ne rántódjon meg a forró tejben. Lassan és folyamatosan keverd!
Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez, majd alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
A krém akkor van kész, ha bevonja a kanál hátát. Ha túl forró, a tojás kicsapódhat, ezért figyelj a hőmérsékletre!
Vedd le a tűzről, majd keverd bele a krémlikőrt. Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megfelelően lehűljön.
A hűtési idő alatt a fagylalt alapja tovább sűrűsödik és az ízek jobban összeérnek. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával.
A fagylaltgép használata biztosítja a legkrémesebb végeredményt. Ha kézzel készíted, a félóránkénti keverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását.
A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted fahéjjal és csokoládéreszelékkel.
A tálalás előtt állni hagyás megkönnyíti a kanalazást és intenzívebbé teszi az ízeket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.