Fahéjas mangós gyömbér chutney tålalva

Fahéjas mangós gyömbér chutney

A chutney eredetileg az indiai konyhĂĄbĂłl szĂĄrmazik, de a mangĂł, gyömbĂ©r Ă©s fahĂ©j kombinĂĄciĂłja egyedĂŒlĂĄllĂł, egzotikus Ă­zvilĂĄgot hoz lĂ©tre, amely az ĂĄzsiai Ă©s nyugati gasztronĂłmiĂĄt ötvözi. A mangĂł Ă©des Ă­ze tökĂ©letesen harmonizĂĄl a gyömbĂ©r csĂ­pƑs aromĂĄjĂĄval Ă©s a fahĂ©j meleg fƱszeressĂ©gĂ©vel. KĂ©pzeld el, ahogy a mangĂł lassan fƑ, miközben a gyömbĂ©r Ă©s fahĂ©j illata betölti a konyhĂĄt, Ă©s az Ă­zek összeolvadnak egy gazdag, sƱrƱ chutney-ban. Ez a mĂĄrtĂĄs kivĂĄlĂłan illik grillezett hĂșsokhoz, sajtokhoz vagy akĂĄr sĂŒlt zöldsĂ©gekhez is. Az elkĂ©szĂ­tĂ©se egyszerƱ, de az Ă­zek gazdagsĂĄga minden Ă©tkezĂ©st kĂŒlönlegessĂ© tesz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 2 db Érett mangó
⭕ 20 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 1 db FahĂ©jrĂșd
⭕ 100 g Barnacukor
⭕ 100 ml FehĂ©rborecet
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 db Chili paprika
⭕ 5 g Só
⭕ 3 g Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    KĂ©szĂ­tsd elƑ az alapanyagokat: a mangĂłt hĂĄmozd meg Ă©s vĂĄgd aprĂł kockĂĄkra, a gyömbĂ©rt Ă©s fokhagymĂĄt hĂĄmozd meg Ă©s reszeld le, a vöröshagymĂĄt Ă©s chili paprikĂĄt aprĂ­tsd finomra.

    A gyömbért könnyebben meg tudod håmozni, ha egy kanållal kaparod le a héjåt.

    2

    Egy közepes mĂ©retƱ serpenyƑben melegĂ­tsd fel az ecetet, majd add hozzĂĄ a barnacukrot, Ă©s keverd, amĂ­g teljesen feloldĂłdik.

    Az ecet és a cukor keverékét folyamatosan keverd, hogy a cukor ne karamellizålódjon le az edény aljåra.

    3

    Add hozzå az aprított vöröshagymåt, fokhagymåt, gyömbért és chili paprikåt, majd pårold 5 percig, amíg a hagyma megpuhul.

    A chili paprika mennyisĂ©gĂ©t az Ă­zlĂ©sedhez igazĂ­tsd. Ha nem szereted a csĂ­pƑset, hagyj ki belƑle, vagy hasznĂĄlj enyhĂ©bb fajtĂĄt.

    4

    Tedd bele a mangót, a fahéjrudat, sót és borsot. Keverd alaposan össze, majd forrald fel.

    A mangĂłt vĂĄgd egyforma kis kockĂĄkra, hogy egyenletesen fƑjön meg.

    5

    Csökkentsd a hƑt alacsonyra, Ă©s fƑzd a chutney-t 30-40 percig, amĂ­g sƱrƱ, lekvĂĄr ĂĄllagĂș nem lesz.

    A chutney fƑzĂ©se közben gyakran keverd meg, hogy ne Ă©gjen le, Ă©s egyenletesen sƱrƱsödjön.

    6

    TĂĄvolĂ­tsd el a fahĂ©jrudat, majd kĂłstold meg, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, ĂĄllĂ­tsd be az Ă­zeket több cukorral vagy ecettel.

    A chutney Ă­ze akkor lesz a legjobb, ha hagyod pĂĄr napig összeĂ©rni a hƱtƑben. Az ecetbƑl elƑször kevesebbet tegyĂ©l, majd kĂłstolĂĄs utĂĄn adj hozzĂĄ, ha szĂŒksĂ©ges.

    7

    Hagyd a chutney-t kihƱlni, majd töltsd tiszta, lĂ©gmentesen zĂĄrhatĂł ĂŒvegbe. HƱtƑszekrĂ©nyben tĂĄrolva akĂĄr kĂ©t hĂ©tig is eltarthatĂł.

    A chutney tartĂłsĂ­tĂĄsĂĄhoz forrĂĄzott ĂŒvegekbe töltsd, Ă©s zĂĄrd le Ƒket azonnal.