Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót és a fahéjat. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Öntsd hozzá a meleg vizet és a mézet, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A víz hőmérséklete legyen langyos, ne forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A dagasztás során figyelj, hogy a tészta ne legyen se túl száraz, se túl ragacsos. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet vagy vizet.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg nagyon rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. Fontos, hogy ne legyen túl meleg!
Aprítsd fel a mandulát kisebb darabokra, majd gyúrd bele a megkelt tésztába, hogy egyenletesen oszoljon el.
A mandulát előzőleg meg is piríthatod, hogy intenzívebb íze legyen.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.
A gombócokat mérlegen is lemérheted, hogy biztosan egyenlőek legyenek. A lyukakat ne csináld túl kicsire, mert sütés közben össze fognak menni.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy cukrot, ez szebb színt ad a bagel-eknek.
A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojás helyett használhatsz csak tojássárgáját is a még szebb színért.
Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
Figyeld a sütőt, mert minden sütő más, lehet, hogy kevesebb idő is elég.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés mézzel megcsorgatva és néhány extra mandulaszelettel megszórva.
A bagel-ek frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig elállnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.