Fahéjas sütőtökkrémleves tálalva

Fahéjas sütőtökkrémleves

A sütőtökkrémleves eredete egészen az észak-amerikai gasztronómiához nyúlik vissza, ahol a sütőtök már az őslakosok konyhájában is fontos szerepet játszott. Az édes, krémes és fűszeres változatok különösen népszerűek lettek a 20. században, különösen hálaadás környékén. A fahéjas sütőtökkrémleves melegséget árasztó illata azonnal ünnepi hangulatot teremt. Képzeld el, ahogy a sütőtök puhára fő, a fahéj illata betölti a lakást – ez maga az őszi kényeztetés. A titka a lassú főzésben és a frissen őrölt fűszerekben rejlik. Ez a leves tökéletes egy baráti vacsorához vagy családi ebédhez is. Tipp: egy kevés juharszirupot is adhatsz hozzá, ha az édesebb változatot kedveled.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
700 g Sütőtök
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
750 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
0.5 tk. Fahéj
1 csipet Szerecsendió
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt hámozd meg, magozd ki, és vágd kisebb kockákra. Tipp: használj éles kést, mert a nyers sütőtök kemény lehet – óvatosan dolgozz vele.

    A sütőtököt sütés előtt megsütheted, így könnyebb lesz hámozni és vágni.

    2

    A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd vágd finomra. Egy nagyobb lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon.

    A vajat olívaolajjal is helyettesítheted, ha vegán verziót szeretnél.

    3

    Párold meg a hagymát a vajon 3-4 percig, amíg üveges lesz. Add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd további 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.

    A hagymát időnként keverd meg, hogy egyenletesen párolódjon.

    4

    Add hozzá a sütőtököt, keverd össze, majd öntsd fel az alaplével. Főzd közepes lángon 20-25 percig, amíg a tök teljesen megpuhul. Tipp: ha villával könnyen átszúrható, akkor jó.

    Ha nincs alaplé, vízzel is helyettesítheted, de akkor adj hozzá egy leveskockát.

    5

    Vedd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd simára. Ügyelj rá, hogy a mixer teljesen a levesbe merüljön, így elkerülhető a fröcskölés.

    Pürésítés után kóstold meg a levest, és ha szükséges, adj hozzá még sót, borsot vagy fahéjat.

    6

    Add hozzá a fahéjat, szerecsendiót, sót és borsot. Ezután keverd bele a tejszínt, és melegítsd össze, de ne forrald fel – így krémes marad a leves.

    A tejszínt lassan csorgasd a levesbe, miközben folyamatosan kevered.

    7

    Tálalás előtt szórd meg egy kevés fahéjjal vagy tehetsz a tetejére egy kis tejszíncseppet díszítésként. Tipp: pirított tökmaggal is különlegessé teheted.

    A levest tálalhatod pirított kenyérkockákkal is.