FahĂ©jas sĂŒtƑtökkrĂ©mleves tĂĄlalva

FahĂ©jas sĂŒtƑtökkrĂ©mleves

A sĂŒtƑtökkrĂ©mleves eredete egĂ©szen az Ă©szak-amerikai gasztronĂłmiĂĄhoz nyĂșlik vissza, ahol a sĂŒtƑtök mĂĄr az Ƒslakosok konyhĂĄjĂĄban is fontos szerepet jĂĄtszott. Az Ă©des, krĂ©mes Ă©s fƱszeres vĂĄltozatok kĂŒlönösen nĂ©pszerƱek lettek a 20. szĂĄzadban, kĂŒlönösen hĂĄlaadĂĄs környĂ©kĂ©n. A fahĂ©jas sĂŒtƑtökkrĂ©mleves melegsĂ©get ĂĄrasztĂł illata azonnal ĂŒnnepi hangulatot teremt. KĂ©pzeld el, ahogy a sĂŒtƑtök puhĂĄra fƑ, a fahĂ©j illata betölti a lakĂĄst – ez maga az Ƒszi kĂ©nyeztetĂ©s. A titka a lassĂș fƑzĂ©sben Ă©s a frissen Ƒrölt fƱszerekben rejlik. Ez a leves tökĂ©letes egy barĂĄti vacsorĂĄhoz vagy csalĂĄdi ebĂ©dhez is. Tipp: egy kevĂ©s juharszirupot is adhatsz hozzĂĄ, ha az Ă©desebb vĂĄltozatot kedveled.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 700 g SĂŒtƑtök
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 30 g Vaj
⭕ 750 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 150 ml FƑzƑtejszín
⭕ 0.5 tk. FahĂ©j
⭕ 1 csipet Szerecsendió
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A sĂŒtƑtököt hĂĄmozd meg, magozd ki, Ă©s vĂĄgd kisebb kockĂĄkra. Tipp: hasznĂĄlj Ă©les kĂ©st, mert a nyers sĂŒtƑtök kemĂ©ny lehet – Ăłvatosan dolgozz vele.

    A sĂŒtƑtököt sĂŒtĂ©s elƑtt megsĂŒtheted, Ă­gy könnyebb lesz hĂĄmozni Ă©s vĂĄgni.

    2

    A vöröshagymåt és a fokhagymåt håmozd meg, majd vågd finomra. Egy nagyobb låbasban olvaszd fel a vajat közepes långon.

    A vajat olívaolajjal is helyettesítheted, ha vegån verziót szeretnél.

    3

    PĂĄrold meg a hagymĂĄt a vajon 3-4 percig, amĂ­g ĂŒveges lesz. Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt is, Ă©s pirĂ­tsd tovĂĄbbi 1 percig, vigyĂĄzva, hogy ne Ă©gjen meg.

    A hagymĂĄt idƑnkĂ©nt keverd meg, hogy egyenletesen pĂĄrolĂłdjon.

    4

    Add hozzĂĄ a sĂŒtƑtököt, keverd össze, majd öntsd fel az alaplĂ©vel. FƑzd közepes lĂĄngon 20-25 percig, amĂ­g a tök teljesen megpuhul. Tipp: ha villĂĄval könnyen ĂĄtszĂșrhatĂł, akkor jĂł.

    Ha nincs alaplé, vízzel is helyettesítheted, de akkor adj hozzå egy leveskockåt.

    5

    Vedd le a tƱzrƑl, majd botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd simĂĄra. Ügyelj rĂĄ, hogy a mixer teljesen a levesbe merĂŒljön, Ă­gy elkerĂŒlhetƑ a fröcskölĂ©s.

    PĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s utĂĄn kĂłstold meg a levest, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ mĂ©g sĂłt, borsot vagy fahĂ©jat.

    6

    Add hozzĂĄ a fahĂ©jat, szerecsendiĂłt, sĂłt Ă©s borsot. EzutĂĄn keverd bele a tejszĂ­nt, Ă©s melegĂ­tsd össze, de ne forrald fel – Ă­gy krĂ©mes marad a leves.

    A tejszínt lassan csorgasd a levesbe, miközben folyamatosan kevered.

    7

    TĂĄlalĂĄs elƑtt szĂłrd meg egy kevĂ©s fahĂ©jjal vagy tehetsz a tetejĂ©re egy kis tejszĂ­ncseppet dĂ­szĂ­tĂ©skĂ©nt. Tipp: pirĂ­tott tökmaggal is kĂŒlönlegessĂ© teheted.

    A levest tålalhatod pirított kenyérkockåkkal is.