FahĂ©jas szilva sorbet hĂĄzi kĂ©szĂ­tĂ©sƱ frissĂ­tƑ desszert

Fahéjas szilva sorbet

A fahĂ©jas szilva sorbet egy gazdag Ă­zvilĂĄgĂș desszert, amely a szilva termĂ©szetes Ă©dessĂ©gĂ©t Ă©s a fahĂ©j meleg aromĂĄjĂĄt ötvözi. A szilvĂĄt mĂĄr az Ăłkori civilizĂĄciĂłk is termesztettĂ©k, kĂŒlönösen a MediterrĂĄneumban Ă©s KözĂ©p-ÁzsiĂĄban, ahol nagy nĂ©pszerƱsĂ©gnek örvendett. A fahĂ©j szintĂ©n egy Ƒsi fƱszer, amelyet több ezer Ă©ve hasznĂĄlnak kĂŒlönbözƑ Ă©telek Ă©s italok Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re. Az elsƑ sorbeteket az Ăłkori RĂłmĂĄban fogyasztottĂĄk, amikor mĂ©zzel Ă©s gyĂŒmölcslĂ©vel Ă­zesĂ­tett havat hƱtöttek le. A modern vĂĄltozatban a szilva termĂ©szetes Ă©dessĂ©ge Ă©s a fahĂ©j meleg fƱszeressĂ©ge tökĂ©letes harmĂłniĂĄt alkot, Ă­gy egy könnyed, jeges desszertet kapunk. KĂ©pzeld el, ahogy egy kanĂĄl fahĂ©jas szilva sorbet elolvad a szĂĄdban, felfrissĂ­tve Ă©s felmelegĂ­tve egyszerre!

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 15 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g Friss szilva
⭕ 200 ml Víz
⭕ 120 g Kristálycukor
⭕ 2 ek. Friss citromlĂ©
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 5 db Menta levĂ©l (opcionĂĄlis)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A szilvĂĄkat mosd meg, tĂĄvolĂ­tsd el a magokat, majd vĂĄgd kisebb darabokra Ă©s turmixgĂ©pben pĂŒrĂ©sĂ­tsd teljesen simĂĄra.

    Ha a szilva nem elĂ©g Ă©des, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s mĂ©zet vagy juharszirupot a pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s sorĂĄn.

    2

    Egy közepes lĂĄbasban keverd össze a vizet, a cukrot Ă©s a fahĂ©jat, majd közepes lĂĄngon melegĂ­tsd, amĂ­g a cukor teljesen fel nem oldĂłdik. Ez körĂŒlbelĂŒl 5 percet vesz igĂ©nybe.

    A cukor helyett hasznĂĄlhatsz mĂĄs Ă©desĂ­tƑszert is, pĂ©ldĂĄul xilitet vagy eritritet.

    3

    Hagyd a cukorszirupot kihƱlni, majd keverd hozzĂĄ a szilvapĂŒrĂ©t Ă©s a citromlevet.

    A citromlĂ© segĂ­t megƑrizni a szilva szĂ­nĂ©t Ă©s fokozza az Ă­zĂ©t.

    4

    Öntsd a keverĂ©ket egy lapos edĂ©nybe, majd helyezd a fagyasztĂłba.

    A lapos edény biztosítja, hogy a sorbet egyenletesen fagyjon meg.

    5

    30 percenkĂ©nt egy villĂĄval kapargasd ĂĄt a sorbetet, hogy jĂ©gkristĂĄlyos ĂĄllagĂș legyen. IsmĂ©teld meg ezt a mƱveletet 3-4 alkalommal, amĂ­g teljesen meg nem dermed.

    Ez a lépés elengedhetetlen a sima, jégkristålymentes sorbet eléréséhez.

    6

    TĂĄlalĂĄs elƑtt hagyd a sorbetet szobahƑmĂ©rsĂ©kleten 5 percig ĂĄllni, hogy könnyebben adagolhatĂł legyen. DĂ­szĂ­tsd friss mentalevĂ©llel Ă©s fahĂ©jjal megszĂłrt szilvaszeletekkel.

    A tĂĄlalĂĄs elƑtt ĂĄllni hagyĂĄs megkönnyĂ­ti a kanalazĂĄst Ă©s intenzĂ­vebbĂ© teszi az Ă­zeket.