Fahéjas szilvás chili szósz tálalva

Fahéjas szilvás chili szósz

A fahéjas szilvás chili szósz egy különleges és ízletes kísérő, amely az édes és csípős ízek tökéletes egyensúlyát kínálja. Az ilyen gyümölcsalapú szószok az ázsiai és európai konyhában is népszerűek, ahol különleges kiegészítőként szolgálnak húsételek vagy sajtok mellé. Ez a recept egyedi kombinációja a szilva édességének, a chili csípősségének és a fahéj meleg aromájának, amely tökéletes választás ünnepi vagy hétköznapi ételekhez is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Érett szilva
100 g Barnacukor
1 db Fahéjrúd
2 db Friss chili
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
50 ml Almaecet
100 ml Víz
1 tk.
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a szilvát, magozd ki, és vágd kisebb darabokra. Ez segíti a szósz gyorsabb főzését.

    Ha nincs friss szilvád, használhatsz fagyasztottat is. Ebben az esetben engedd ki felhasználás előtt.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát és a friss chilit. A chili magjait eltávolíthatod, ha enyhébb ízt szeretnél.

    A chili erőssége nagyon változó lehet. Kóstold meg a chilit, mielőtt hozzáadnád a szószhoz, hogy ne legyen túl csípős.

    3

    Egy közepes lábosban melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg a vöröshagymát, amíg üveges nem lesz. Add hozzá a fokhagymát és a chilit, és pirítsd további 1-2 percig.

    A hagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredhet. A fokhagymát pedig csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megég.

    4

    Tedd bele a lábosba a szilvát, a barnacukrot, a fahéjrudat, az almaecetet és a vizet. Keverd össze alaposan, majd forrald fel.

    A barnacukor mélyebb, karamellesebb ízt ad a szósznak, de helyettesítheted fehér cukorral is.

    5

    Csökkentsd a hőt, és lassú tűzön főzd a szószt 30-40 percig, amíg a szilva megpuhul, és a szósz sűrűsödik. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le.

    A szósz sűrűségét a főzési idővel szabályozhatod. Minél tovább főzöd, annál sűrűbb lesz.

    6

    Távolítsd el a fahéjrudat, majd botmixerrel pürésítsd a szószt. Ha simább állagot szeretnél, szűrd át egy finom szűrőn.

    Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is. Vigyázz, mert a forró szósz fröcskölhet!

    7

    Hagyd kihűlni a szószt, majd töltsd sterilizált üvegekbe. Hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.

    A sterilizált üvegek hosszabb eltarthatóságot biztosítanak. Forrald ki az üvegeket és a fedőket, mielőtt megtöltöd őket.