Fahéjas-zabpelyhes kuglóf szeletelve

Fahéjas-zabpelyhes kuglóf

A kuglóf az osztrák és magyar konyha egyik legismertebb süteménye, amely ünnepi alkalmakra készül. Ez a fahéjas-zabpelyhes változat a fahéj meleg fűszerességét és a zabpehely ropogósságát ötvözi, így egy igazán különleges és ízletes desszertet eredményez. Ahogy a sütőből kiáradó fahéjas illat betölti a konyhát, azonnal ünnepi hangulatot teremt. Ez a kuglóf ideális egy hétvégi reggelihez vagy családi összejövetelhez, amikor valami igazán otthonos és különleges desszertre vágysz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
250 g Liszt
100 g Zabpehely
150 g Cukor
150 g Vaj
3 db Tojás
100 ml Tej
1 cs. Sütőpor
2 tk. Fahéj
1 cs. Vaníliás cukor
1 csipet
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazd ki a kuglófformát, majd lisztezd ki enyhén.

    A forma alapos kivajazása és lisztezése megakadályozza, hogy a kuglóf beleragadjon a formába. A liszt helyett használhatsz zsemlemorzsát is.

    2

    Egy nagy tálban habosítsd fel a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg világos és krémes állagú lesz.

    A vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, hogy könnyen lehessen habosítani. Minél jobban felhabosítod, annál könnyebb és levegősebb lesz a tészta.

    3

    Add hozzá egyesével a tojásokat, minden hozzáadás után alaposan keverd el.

    A tojásokat is érdemes szobahőmérsékleten tartani. Ha hidegek, akkor a tészta összeugorhat. A fokozatos hozzáadás biztosítja, hogy a tészta egyenletes maradjon.

    4

    Keverd hozzá a tejet, majd dolgozd simára a masszát.

    A tej is legyen szobahőmérsékletű, hogy ne hűtse le a tésztát.

    5

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.

    A sütőport érdemes a liszttel elkeverni, hogy egyenletesen oszlassuk el a tésztában.

    6

    Lassan adagold a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, és keverd egységes tésztává.

    Ne keverd túl a tésztát, mert az kemény kuglófot eredményezhet. Csak addig keverd, amíg a száraz hozzávalók éppen hogy elkeverednek.

    7

    Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, és simítsd el a tetejét.

    Ha szeretnéd, a tészta tetejére szórhatsz durvára vágott diót vagy mandulát.

    8

    Süsd a kuglófot az előmelegített sütőben 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizheted az átsültséget.

    Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd a kuglófot 10 percig hűlni a formában, majd borítsd ki egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.

    A formában hagyott hűlés segít, hogy a kuglóf ne törjön össze kiborításkor.

    10

    Szórd meg porcukorral a tetejét, és tálald.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert hosszabb állás után a tésztán elolvadhat.