Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazd ki a kuglófformát, majd lisztezd ki enyhén.
A forma alapos kivajazása és lisztezése megakadályozza, hogy a kuglóf beleragadjon a formába. A liszt helyett használhatsz zsemlemorzsát is.
Egy nagy tálban habosítsd fel a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg világos és krémes állagú lesz.
A vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, hogy könnyen lehessen habosítani. Minél jobban felhabosítod, annál könnyebb és levegősebb lesz a tészta.
Add hozzá egyesével a tojásokat, minden hozzáadás után alaposan keverd el.
A tojásokat is érdemes szobahőmérsékleten tartani. Ha hidegek, akkor a tészta összeugorhat. A fokozatos hozzáadás biztosítja, hogy a tészta egyenletes maradjon.
Keverd hozzá a tejet, majd dolgozd simára a masszát.
A tej is legyen szobahőmérsékletű, hogy ne hűtse le a tésztát.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.
A sütőport érdemes a liszttel elkeverni, hogy egyenletesen oszlassuk el a tésztában.
Lassan adagold a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, és keverd egységes tésztává.
Ne keverd túl a tésztát, mert az kemény kuglófot eredményezhet. Csak addig keverd, amíg a száraz hozzávalók éppen hogy elkeverednek.
Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, és simítsd el a tetejét.
Ha szeretnéd, a tészta tetejére szórhatsz durvára vágott diót vagy mandulát.
Süsd a kuglófot az előmelegített sütőben 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizheted az átsültséget.
Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Hagyd a kuglófot 10 percig hűlni a formában, majd borítsd ki egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.
A formában hagyott hűlés segít, hogy a kuglóf ne törjön össze kiborításkor.
Szórd meg porcukorral a tetejét, és tálald.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert hosszabb állás után a tésztán elolvadhat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.